Annons

Cerveras VD hoppar av, mina last mile funderingar och Lena Apler dissar krypto

Den stora nyheten igår var att Mat.se och Mathem slår sina påsar ihop, jag får nog anledning att återkomma med min analys på affären men spontant så är den affären som flera andra på senaste tiden väldigt logisk och bra för båda parter och en helt naturlig konsolidering och samverkan. I samband med det har det även skrivits om att denna affär även är bra för att det skulle minska transporterna i last mile.

Det är lite onödigt stora rop på konsolidering över lag inom last mile, tycker jag.

Annons

I flera år har det gnällts över den bristande utvecklingen inom last mile med få aktörer och för konsumenten bristande tillgänglighet och valfrihet. När det sen smäller till och last mile marknaden äntligen utvecklas åt rätt håll är inte det heller bra, då kommer rop på konsolidering, att gatorna svämmar över med budbilar, mopeder, cyklar och paketskåp. Jag bor mitt på södermalm själv och har aldrig upplevt att bilarna står på kö för att leverera paket eller att det är kö för att hämta paket i ett paketskåp. Tvärtom  tycker det är kanon med flera aktörer som i rask takt innoverar och utvecklar last mile som tillför värde för mig som konsument.

E-handeln står idag för bara 14 % av den totala retailmarknaden och mat på nätet står för ca 4% av matmarknaden och hemkörning av mat för en ytterst liten bit av de 4 %.

Nej, det är enligt min mening alltför tidigt att börja ropa på konsolidering i tid och otid just nu, låt marknadskrafterna ha sin gång ett antal år till så kommer nog konsolideringen naturligt och som inte tummar på konsumenternas krav på tillgänglighet och valfrihet.

Market: Att Cerveras VD hoppar av förvånade mig. Undrar varför? Här får Market gärna gräva lite djupare.

https://www.market.se/affarsnyheter/affarsutveckling/koncernchefen-kliver-in-efter-att-cerveras-vd-sagt-upp-sig-hade-onskat-att-peter-kunde-fortsatta/

Marketing Dive: Walmart satsar stort på Liveshopping. Undrar om inte alla svenska dagligvarukedjor hakar på detta nästa år.

https://www.marketingdive.com/news/walmart-teams-with-talkshoplive-as-social-commerce-ramp-up-continues/611464/

PYMTS.com: De högst rankade shoppingapparna i US. Ikea rankar som nr 8.

Annons

https://www-pymnts-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.pymnts.com/mobile-applications/2021/walmart-leapfrogs-amazon-in-new-shopping-app-provider-ranking/amp/

Restofworld.org: Har inte hunnit läsa den här långa artikeln ännu men ska bli intressant att se om Marcs tweet lovar nya insikter.

https://restofworld.org/2021/how-shein-beat-amazon-and-reinvented-fast-fashion/

DI digital: Jag är nog lite old school jag med 😀 håller med Lena Apler:

Det finns en marknad där Lena Apler inte sätter sin fot – kryptotillgångar. Man kan lika gärna spela på kasino, tycker hon.

”Jag är lite 'old school' men en valuta måste vara kontrollerad, gärna med en centralbank. Jag känner mig inte trygg med krypto och att kalla det för valuta är inte riktigt okej. Är man beredd att tappa jättemycket kan man satsa, men det är inte jag. Med tanke på volatiliteten borde fler inse risken.”

https://www.di.se/digital/lena-apler-att-kalla-krypto-for-valuta-ar-inte-okej/

Annons