Samtalsinspelningar – från interaktioner med kunder – ska ha skickats runt mellan chefer i interna chattgrupper med hånfulla kommentarer. I samma chattar ska personal också ha kallats för grova och nedsättande tillmälen, inklusive könsord och kroppsförnedrande kommentarer.
De spelade in oss i smyg, skrattade åt våra samtal, kommenterade hur vi såg ut och förde listor på vilka som skulle sparkas först, säger en av kvinnorna till Expressen som valt att träda fram anonymt.
Instabees chefer uppges även ha fört anteckningar om anställdas hälsotillstånd, medicinering och preventivmedel – information som samlats in under så kallade hälsosamtal och sedan spridits internt.
Ett genomgående tema i vittnesmålen är rädslan – att säga ifrån innebar att riskera sin anställning.
Små förseningar, även om man var på plats men inte inloggad, ledde till löneavdrag. Cheferna kontrollerade Instagramflöden och förhörde om privatlivet.
Det fanns ingen medmänsklighet. En chef kunde leda ett samtal där någon grät efter att ha fått sparken, och sedan bara gå därifrån, berättar en annan före detta medarbetare.
Listor över vilka kvinnor man ville ligga med, inspelningar från afterworks, och en intern jargong där personal reducerades till objekt – flera kvinnor beskriver en arbetsplats där ledningen tappat greppet om gränser och ansvar.
Instabees vd Alexis Priftis bekräftar att företaget tagit emot visselblåsarrapporter och att interna chattkanaler har granskats. Men inga chefer kommer att få lämna sina poster, trots de allvarliga uppgifterna.
Vi tycker inte att det är grund för att bli av med sin anställning, säger han till Expressen.
Enligt Alexis Priftis har ledningen funnit ”saker man borde gjort annorlunda” men inte kunnat verifiera de grövsta uttrycken. Han medger att alkohol serveras varje fredag men försöker tona ner det hela:
Det är ingen Ayia Napa skumfest det här utan det är massa kolleger som dricker ett glas vin eller någon öl och snackar.
Efter företagets interna möte, där HR och bolagsjuristen meddelade att inga större åtgärder kommer att vidtas, var besvikelsen bland anställda stor.
Det jag vill säga är att vi inte står för det och att vi ska fixa till det och i den mån som det går att rätta till det så kommer vi försöka att rätta till det. I den mån som det inte går att rätta till det så får vi be om ursäkt helt enkelt, säger Alexis Priftis.