Instagram får miljardbot – slarvade med barns data

Största någonsin.

Uppgifter om en kommande miljardbot har läckt ut i media och det är en kostsamt affär för Instagrams moderbolag Meta.

Boten sägs nämligen landa på 405 miljoner euro, eller runt 4,5 miljarder kronor. Något som Politico var först med att rapportera och siffran har sedan dess bekräftats av Irlands dataskyddsmyndighet, som är de som levererar boten.

Annons

"Vi tänker överklaga"

Anledningen till boten är att Instagram sägs ha samlat in och hanterat barns data på ett olovligt sätt. Och även hanterat barns konton på ett icke godkänt sätt, som att exempelvis göra kontona publika som standard. Lagstiftningen som boten ska hänvisa till är inte oväntat GDPR.

Summan ska samtidigt vara den största någonsin med hänvisning till GDPR. Enligt Meta så har man fixat problemen som tas upp för mer än ett år sedan.

Den här utredningen fokuserade på gamla inställningar som vi uppdaterade för över ett år sedan. Vi har sedan dess släppt flera nya funktioner som gör det lättare för tonåringar att använda plattformen på ett säkert sätt och skydda deras information. Alla under 18 år får automatiskt sitt konto inställt på ”privat” när de skapar ett konto på Instagram. Därmed kan endast personer som de själva känner se vad de publicerar, och vuxna kan inte skicka meddelanden till tonåringar som inte följer dem. Vi har samarbetat med den irländska dataskyddsmyndigheten under hela utredningen men håller inte med dem om hur böterna beräknades, och vi tänker överklaga det. Samtidigt fortsätter vi att noggrant granska resten av beslutet, meddelar Metas presstjänst.

Annons