Intersport bygger om för en ny framtid: ”Ett paradigmskifte”

Färre butiker och mer e-handel.

För ungefär tre veckor sedan kom beskedet att Intersport ansökt om företagsrekonstruktion. I dag fick man godkänt om en förlängd rekonstruktion, så nu börjar det tuffa arbetet med att både rädda bolaget på kort sikt och även ställa om för en ny och hållbar framtid på lång sikt

Vi har varit i tingsrätten i dag för borgenärssammanträde och fått godkänt för att förlänga rekonstruktionen. Även om det bara är en formell grej, så är det naturligtvis helt avgörande. Så nu håller vi på att säkerställa så att betalningar och sådant kan fortlöpa och samtidigt bygga ett bolag för framtiden, säger Marcus Wibergh, vd på Intersport, till Ehandel.

Annons

En av de absolut mest springade punkterna är förstås hyresfrågan. Den blir nu helt avgörande för vilka butiker som lever kvar och vilka som helt enkelt tvingas bomma igen för gott.

Det pågår förhandlingar med fastighetsägarna just nu och det krävs rejäla justeringar för att klara det här.

Går det att säga hur stora de justeringarna behöver bli procentuellt sett?

Nej, det är svårt säga. Det är olika för varje enskild etablering. Det kommer att krävas lite mer i storstäderna och lite mindre på andra orter.

Hur har du upplevt förhandlingarna så här långt?

Det har varit lite olika. Vissa har varit väldigt tillmötesgående, medan några varit nästan helt oförstående.

"Det nya normala"

Att butiker kommer att stängas råder det dock inga tvivel om. Exakt vilka eller hur många är dock oklart i dagsläget. Det avgörs också av hur det nya handelslandskapet blir när de värsta effekterna efter Covid-19 lagt sig.

Det nya normala kommer ju att komma nån gång och då kommer inte vara som det varit innan. Vi kunde konstatera redan när Corona kom att vi såg ett nytt shoppingmönster. Det kommer att bli ett paradigmskifte som går mer mot e-handel, säger Marcus Wibergh.

Annons

Hur ser det ut med eventuella kostnadsbesparingar på personalsidan?

Vi gjorde ganska stora förändringar rätt så snabbt med permitteringar och varsel redan när coronaviruset slog till. Men det kan komma att bli förändringar framåt beroende på hur många butiker vi behöver stänga.

Annons