ANNONS

Isabella Löwengrip användes i bedrägeri om AI-tjänst: “Jätte, jätte ledsen”

Bilden är ett montage. (skärmdumpar/istock/Isabella Löwengrip)
ANNONS

Bedrägerier blir allt vanligare, brotten klaras sällan upp. Så kan influencers skydda sina följare.

I förra veckan uppdagades det att det cirkulerade flera fejktade artiklar där Isabella Löwengrips namn användes för att locka till sig klick. Bedrägerier blir allt vanligare och mer avancerade. Enligt Sveriges radio är just bedrägerier den brottskategori som ökade mest i fjol, med cirka 238 000 anmälda brott. 

Isabella Löwengrip påstods tipsa om AI-tjänst

Att influencers används för att väcka uppmärksamhet och få människor att klicka vidare eller tro på det som skrivs är inte ovanligt. I fallet med Isabella Löwengrip ska artiklarna bland annat ha påstått att influencern och entreprenören tipsar om en AI-tjänst som enligt artikeln “slår vanlig börshandel”. Bedrägeriet går ut på att lura människor att föra över en mindre summa pengar, med löften om att tjänsten sedan kommer att omvandla pengarna till mycket, mycket mer.

Redan i förra veckan hade en kvinna kontaktat Isabella Löwengrip efter att hon insett att hon hade blivit lurad på sina pengar. Under helgen ska flera kvinnor har hört av sig till profilen, bland andra en kvinna från Sydamerika som följer Isabella Löwengrips blogg i syfte att lära sig mer svenska. Eftersom kvinnan sedan tidigare kände till att bloggaren ofta pratade om ekonomi, börshandel och investeringar, trodde hon att tipset var äkta. Enligt Isabella Löwengrip ska kvinnan ha valt att föra över 2 500 kronor. 

Jag blir jätte, jätte ledsen. Framför allt för att jag pratar så mycket om just hur man ska … just för att peppa kvinnor att använda sig av börsen och fonder. Att det är så viktigt för mig, jag brinner för den här frågan. Och att det är just det engagemanget som får folk att förlora sina pengar, säger hon i en intervju med Sveriges radio. 

Isabella Löwengrip tillägger att många är snabba med att kommentera att det är uppenbart att artiklarna är fejk och att många har svårt att se hur man kan gå på den här typen av bedrägerier. Men Isabella Löwengrip tycker att det är farligt att vara så hård. Hon menar att alla kanske inte är så bra på språket, framför allt inte det språk som används när det handlar om ekonomi, samtidigt som många har det tufft ekonomiskt.

Uppmanas att varna följarna

I intervjun ställer Isabella Löwengrip frågan vad influencers kan göra för att följarna inte ska bli lurade. Enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på nationellt IT-brottscentrum, finns det dessvärre inte mycket att göra. Till Sveriges radio säger han att det, precis som Isabella Löwngrip har gjort, är viktigt att prata om och uppmärksamma den här typen av bedrägerier men han medger att de är svårutredda och det förbyggande arbetet är viktigt, understryker han.

Bland annat menar han att det krävs en stor samverkan med till exempel telefonoperatörer och att man måste ställa större krav på de som skapar operativsystem med mera, för att omöjliggöra att det går att skapa programvara för till exempel deep fakes, alltså AI-genererade "människor", i mobiler.

Sofie Magnusson
sofie@influens.se