Japanska Rakuten stoppar försäljningen av valkött

Rakuten har uppmanat återförsäljare på deras marknadsplats att sluta sälja valköttsprodukter på sajten. Det efter att FN nyligen beordrat ett slut på valjakten i Antarktis. Handeln med elfenben kommer däremot att fortsätta som vanligt.

Nyligen fick den japanska e-handelsjätten lite extra strålkastarljus när det framkom att återförsäljare på sajten sålde produkter från utrotningshotade djur, bland annat elfenben och valkött. Nu säger Rakuten att man uppmanat säljarna att sluta sälja valköttsprodukter.

Uppmaningen kommer i samband med att FN-domstolen beordrat ett slut på valjakten i Antarktis, och Japan för första gången på ett kvarts sekel, rättat in sig i ledet. Valjakt i kommersiell skala har länge varit förbjuden men Japan har maskerat det som forskning. Något som fördömts från många håll utanför Japan.

Annons

– Vi utfärdade ett meddelande till alla butiker den 1 april och bad dem att stoppa försäljningen av valköttsprodukter senast i slutet av månaden. Beslutet tog vi i samband med utslaget i FN-domstolen, säger en talesperson för Rakuten.

Gäller även delfinkött

42 000 säljare på Rakuten fick i förra veckan meddelandet om att sluta sälja valköttsprodukter. Hur många av dem som faktiskt säljer produkterna vet man inte men i fredags ska det ha dykt upp 700 listade produkter vid en sökning på valkött.

Förutom valköttsprodukter ska Rakuten även ha stoppat försäljningen av delfinkött. När det gäller försäljning av elfenben, som är begränsat till inhemska konsumenter, har det dock inte skett någon förändring.

Källor: Sky News, Yahoo News

Annons