Unik omröstning: Jättarna vill slå sig ihop och bli störst i landet

"Den logiska och rätta utvecklingen".

Till skillnad från exempelvis Sverige, där e-handeln främst företräds av Svensk Digital Handel och moderorganisationen Svensk Handel, har Danmark tre branschorganisationer som på olika sätt arbetar med att främja landets e-handel. Det handlar om Dansk Industri Handel, FDIH och Dansk Ehrverv. Nu vill de två sistnämnda slå sig ihop och på så sätt bilda landets största organisation för just digital handel. Det framgår av ett nyhetsbrev som skickats ut av FDIH.

Tanken är att en sammanslagning ska ge Danmarks e-handlare större genomslagskraft och flera andra fördelar. Bakgrunden är att e-handeln växer och att de två organisationerna som sagt ändå rör sig inom samma områden.

Annons

Vi har tänkt mycket på ifall fusionen skulle vara ge mening och värde till FDIH:s medlemmar och vi har kommit fram till att så är fallet i allra högsta grad. Dansk Ehrverv kan använda FDIH:s kunskap och expertis om företagen för att ge service åt medlemmarna. Och FDIH:s medlemmar får glädje av Dansk Ehrvervs politiska genomslagskraft och deras möjlighet att ge rådgivning i en rad olika frågor som FDIH inte kan erbjuda inom till exempel det arbetsrättsliga, säger Niels Ralund, vd på FDIH, i ett uttalande.

De två organisationerna har diskuterat ett sammangående sedan årsskiftet. Nu är det upp till FDIH:s medlemmar att rösta ja eller nej till att gå ihop med Dansk Ehrverv, något som ska ske på en stämma den 22 september.

Det ligger mycket förnuft i att fusionera. Vi känner varandra och vi tror på att vi tillsammans kan skapa givande och innovativa ramverk för medlemmarna, så att dansk handel även fortsatt kan växa sig ännu större och starkare, säger Brian Mikkelsen, vd på Dansk Ehrverv.

Om FDIH säger ja till sammanslagningen kommer FDIH att få det nya namnet Dansk Ehrverv Digital Handel. Niels Ralund får då titeln som e-handelsdirektör i den nya organisationen.

Annons