Förhör: Jeff Bezos grillas för första gången i amerikanska kongressen

Kan bli svettigt.

Världens techjättar kommer idag få se sina ledare grillas i den amerikanska kongressen. Detta förhör sker efter att lagstiftare har utrett Facebook, Google, Apple och Amazon i över ett år, för deras potentiellt konkurrenshämmande affärsmetoder.

Medan både Facebooks Mark Zuckerberg, Googles Sundar Pichai och Apples Tim Cook är vana vid denna typ av förhör så är det första gången som Amazons grundare och vd Jeff Bezos kommer behöva vittna. Vi gissar dock att förhöret kommer ske via länk så han slipper i alla fall sitta och svettas i person.

Annons

Det som Jeff Bezos lär få svara på är bland annat hur företaget hanterar tredjepartsäljares data på Amazons marknadsplats. Efter att Amazons Nate Sutton förra året försäkrade kongressen om att man inte använder säljarnas data för att skapa konkurrerande produkter, så har Wall Street Journal släppt en rapport som visade på exakta motsatsen.

LÄS ÄVEN: Amazon-anställda stal e-handlarnas data för att skapa egna produkter

Enligt The Verge lär vi få se direkta frågor om Wall Street Journal-artikeln under förhöret som tar plats idag klockan 18:00 svensk tid. Förhöret har titeln “Online Platforms and Market Power, Part 6: Examining the Dominance of Amazon, Facebook, Google and Apple".

Sedan i juni förra året har underutskottet undersökt dominansen hos ett litet antal digitala plattformar och om befintliga antitrustlagar är tillräckliga. Med tanke på den centrala roll som dessa företag spelar i det amerikanska folkets liv är det avgörande att deras verkställande direktörer deltar. Som vi har sagt från början är deras vittnesmål väsentliga för att vi ska kunna slutföra denna utredning, skriver det lagstiftande utskottet.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!