Intervju: Johanna talar ut om sin tid på Ehandel: “Oj så fel jag hade!”

"De gör en otrolig insats för sin omvärld."

I går stod det klart att vår nuvarande chefredaktör Johanna Allhorn lämnar Ehandel.se för nya spännande uppdrag hos Helsingborgs stad. Ett uppdrag hon börjar ta sig an den 14 mars.

LÄS ÄVEN: Ehandel får ny chefredaktör: “Det har varit en fantastisk resa”

Annons

Inför hennes stundande avsked tänkte vi att det hade varit passande att få reda på lite mer om Johannas tankar från sin tid på Ehandel, men också som observatör av e-handelsbranschen i sju år. Vi vill förstås även veta vad hon ska göra på sitt nya jobb.

För de som inte vet, var kom du ifrån innan du klev ombord hos Ehandel och hur kändes det egentligen att kliva in i denna e-handelsvärld om du tittar tillbaka?

Jag hade då främst arbetat med lokaljournalistik i södra Sverige, främst inom TV. Lokaljournalistik är väldigt omväxlande och jag minns att jag tänkte att e-handelsbranschen eventuellt skulle vara lite mer begränsad. Men oj så fel jag hade! Jag kommer på nya idéer och vinklar hela tiden. Det har varit en väldigt spännande tid och vi har knappast haft några problem med att hitta saker att skriva om, säger Johanna Allhorn.

"Ärlighet varar längst"

Finns det några speciella insikter du fått med dig genom åren som chefredaktör på Ehandel?

Det som främst har fastnat är hur branschen och omvärlden hela tiden förändras och att den utvecklingen verkar gå snabbare och snabbare. Under min tid på Ehandel har branschen utvecklats från att vara en ganska liten och entreprenörsdriven del av detaljhandeln till en mogen industri med stora koncerner och många börsnoterade bolag.

Men samtidigt som trender har kommit och gått - till exempel kring lagar man ska förhålla sig till, hur man ska gå tillväga för att expandera utomlands samt om man ska ha fysiska butiker eller inte - så har andra delar varit ganska intakta. I grund och botten handlar det så klart alltid om att ha ett relevant erbjudande.

Något jag tar med mig - och som jag tror egentligen gäller för de flesta sammanhang - är att alla älskar framgångssagor och människor som har förmågan att bjuda på sig själva och vara transparenta kring sina motgångar och utmaningar. Ärlighet varar längst.

Vad tror du kommer att vara det viktigaste du tar med dig in i ditt nya jobb från just e-handelsbranschen?

Annons

Svårt att välja ut något men det är givetvis toppen att ha fått med sig både kunskap om och kontakter inom framtidsbranscher som digitalisering, hållbarhet, globalisering, logistik och så klart handeln i sig. Det kommer att hända mycket inom de här områdena framåt. Jag tar också med mig en respekt och beundran för alla de företagare som jag har haft förmånen att ha kontakt med. De gör en otrolig insats för sin omvärld.

"Inte helt olikt min roll på Ehandel"

Vi har ju nämnt att Helsingborg planerar någon form av nysatsning på det redaktionella. Kan du berätta lite mer om ditt nya jobb?

Jag ska leda och utveckla kommunens egen redaktion, vars uppgift är att dels informera helsingborgarna och andra intresserade om vad som händer i staden dels bidra till stadens vision om att ligga i täten när det kommer till innovation. Så på ett sätt är det inte helt olikt min roll på Ehandel, det handlar om att ge transparent information samtidigt som man jobbar för ett syfte. På Ehandel har vi ju haft en uttalad ambition om att främja svensk och nordisk e-handel.

Det kan vara svårt, eftersom vi är så extremt trevliga på redaktionen, men vad är ditt bästa minne från tiden med oss och företaget?

Det har varit en otrolig resa från början till slut och jag har fått vara med om så många roliga saker, som resor, event där jag har fått medverka på olika sätt, spännande möten, härliga trafikrekord och så klart glädjen i att jobba fram egna nyheter och sen ta del av hur de tas emot. Men mest av allt tar jag mig med alla fantastiska dagar med redaktionen - som jag kommer att sakna er.

Hur känns det nu att lämna? Inga planer på att ångra dig?

Det är så klart lite vemodigt men jag är förväntansfull inför mitt nya uppdrag och känner mig redo att gå vidare. Jag vet att jag lämnar över redaktionen i trygga händer. Nu är det dags för någon annan att ta över Ehandel, utveckla sajten vidare och få möjlighet att växa som jag har fått göra. Jag önskar min efterträdare ett stort lycka till, avslutar Johanna Allhorn.

Sökandet efter Johannas efterträdare har redan påbörjats, något ni kan läsa mer om i vår föregående artikel.

Annons