Jollyroom vill förhandla efter Handels strejkvarsel

Fackförbundet Handels har sedan i våras krävt att nätbutiken Jollyroom ansluter sig till branschens kollektivavtal, dock utan resultat. Nu varslar Handels om strejk och blockad, men fackets strejkhot har gjort att företaget vill förhandla igen.

Barn- och babybutiken Jollyroom har ett 15-tal anställda på sitt lager i Mölndal utanför Göteborg. Flertalet av dem ska vara medlemmar i Handels och i början av året hörde de av sig till fackförbundet.

Anledningen är att Jollyroom inte är anslutna till branschens kollektivavtal och sedan i våras har de anställda och Handels försökt få Jollyroom att ansluta sig.

Annons

Enligt Handels ligger lönerna för de anställda mellan 18 700 till 22 000 kronor i månaden och enligt kollektivavtalet är lägsta tillåtna lön för personal över 20 år drygt 21 800 kronor. Inte heller övertidsersättningen följer avtalet och även försäkringarna skulle bli bättre med ett kollektivavtal enligt facket.

– Ett kollektivavtal ger de anställda trygghet. Man får en gemensam spelplan med företaget och det gör att alla arbetsgivare konkurrerar på lika villkor, säger Annika Örnemark, Handels ombudsman i Göteborg.

Nya förhandlingar

Enligt Handels har Jollyroom inte tecknat ett avtal för att det skulle omöjliggöra att ha unga anställda, och att de då kan komma att ersättas med bemanningspersonal. Därför gick Handels igår ut och varnade att de anställda på Jollyrooms lager går ut i strejk om företaget inte tecknar kollektivavtal.

Om ingen uppgörelse träffas träder strejken i kraft den 26 september, och samtidigt varslar man om blockad vilket innebär att ingen får utföra arbete eller hantera företagets varor. På Jollyroom är man dock förvånade över beskedet.

– Vi har haft en dialog och en förhandling under våren och då har vi sagt nej till att teckna kollektivavtal. Men vi är inte främmande för att skriva under ett avtal, det är vissa detaljer vi måste diskutera, säger Ole Sauar.

Medlingsinstitutet tillsatte på måndagen en medlare i konflikten men fackets strejkhot har gjort att företaget nu vill förhandla igen. I morgon ska de träffas för förhandlingar utan medlare.

– Det händer saker, och det är positivt att arbetsgivaren kommer tillbaka till förhandlingsbordet. Vi har fått till oss att de är villiga att träffa avtal. I så fall blåser vi självklart av varslet, säger Handels avtalssekreterare Per Bardh.

Källor: Handelsnytt (1, 2), GP

Annons

Annons