Jula automatiserar jättelagret – med 55 robotar

"Bättre rustade än någonsin".

Jula automatiserar sitt centrallager i Skara, som mäter hela 175 000 kvadratmeter. Det har alltså till stora delar hanterats manuellt, med stora flöden av pallgods. Men nu tar robotarna över, delvis i alla fall.

Med en växande e-handel uppstod nämligen behovet av bättre plockprocesser på en mindre yta av lagret, istället för att truckar ska köra långa sträckor. Valet föll till slut på robotsystemet Autostore och en skräddarsydd automationslösning.

Annons

Autostore-lösningen från Element Logic transformerar vårt lager till en av de mest avancerade logistikanläggningarna i regionen. Vi är nu bättre rustade än någonsin för att möta våra kunders behov med en effektivitet och precision som tidigare inte var möjlig, säger Mikael Lennartsson Kellett, logistikchef på Jula, i en kommentar.

I detta inkluderas 55 robotar, 43 000 lådor, nio karusellportar och tre conveyerportar. Dessutom finns utrymme för ytterligare expansion i framtiden. Lösningen ska innebära att man har en kapacitet på upp till 1 500 bin-presentationer per timme.

Det minskade behovet av långa truckkörningar innebär snabbare leveranser och mindre fysisk belastning för personalen. Dessutom ger systemet Jula möjligheten att snabbt anpassa sig efter föränderliga marknadsförhållanden och kundkrav, säger Rickard Kvist, försäljningschef på Element Logic Sweden.

Annons