Julhandeln förlängs i år – Hur länge vågar ni köra på?

E-handeln i USA går enligt alla rapporter strålande. Samtidigt börjar något som kallas "free shipping deadlines" att närma sig. Många nätbutiker i USA erbjuder som vi vet fri frakt och ännu fler gör det i julhandeln. Dessa julkampanjer med fri frakt brukar avslutas några dagar innan jul och lockar folk till att göra sina sista beställningar denna dagen. Detta kan vara ett sätt att försöka flytta julhandeln lite bakåt precis som med Cyber Monday.

Nu rapporteras det dock att e-handeln springer ifrån den fysiska handeln och både de fysiska butikerna och näthandlarna försöker istället förlänga julhandeln. Flera fysiska butiker ska nu ha öppet till midnatt dagarna innan julafton. Vi gissar att julaftons fördelaktiga placering, på en lördag, även kan bidra till denna förlängning.

Annons

I samma vända har flera stora e-handlare bestämt sig för att förlänga perioden för fri frakt. Den vanligaste dagen där fri frakt-kampanjer avslutas sägs ha varit denna fredag. Amazon har nu förlängt sitt erbjudande till den 19 december och för sina Prime-medlemmar den 21 december. De erbjuder även leverans samma dag för fyra dollar, den 24:e december, till sina Prime-medlemmar i vissa städer. Flera andra e-handlare har även de förlängt sin period för fri frakt till bara någon dag innan julafton.

De som är lata och sena med sina julklappsinköp har nu fått ännu lite extra tid att vänta med sina inköp. Likaså lär de som är lata i Sverige få ytterligare tid till att beställa på nätet, kanske inte via fri frakt men på grund av julaftons fina placering.

Hur tror ni att sista veckan kommer att se ut försäljningsmässigt? Vilken är sista dagen ni vågar eller kan garantera leverans?

Annons