Julhandeln räddar bokhandlarna – 30 procent av omsättningen

"Fyra digitala böcker på en fysisk".

Under årets första halvår minskade antalet sålda böcker med 7,6 procent, jämfört med samma period under 2018. Men minskningen betyder inte att svenskarna konsumerar mindre litteratur. De totala intäkterna sjunker men ljudböcker och e-böcker i olika abonnemangstjänster ökar. Det rapporterar SvB och hänvisar till statistik från Svenska Förläggareföreningen.

Det behöver säljas tre till fyra digitala böcker på en fysisk bok för att det ska ge samma lönsamhet, säger Göran Wiberg, försäljningsdirektör på Bonnierförlagen.

Annons

Under julhandeln växer dock bokförsäljningen snabbt. Många väljer att ge bort en bok i julklapp och därför har den här perioden blivit viktigare än någonsin.

Erik Wikberg är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och den som sammanställer Svenska Förläggareföreningens rapporter. Han menar att julförsäljningen, som nu för tiden börjar redan i september och oktober, står för cirka 25 procent av förlagens totala omsättning, och ungefär 30 procent av bokhandlarnas.

Det underliggande intresset för litteratur och läsning är stabilt, även om våra konsumtionsbeteenden skiftar ibland, avslutar Erik Wikberg.

Annons