Juli var en bra månad för landets nätmodehandlare

Det varma sommarvädret fortsätter att skapa högtryck i modebutikerna, både på och utanför nätet. Under juli månad ökade försäljningen av kläder i fysiska butiker med 3,7 procent jämfört med samma månad förra året. På nätet gick det ännu bättre, där landade tillväxten på 4,5 procent.

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 3,7 procent jämfört med samma månad förra året. Även skor går framåt, motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en ökning om 0,8 procent.

Och enligt Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil, kom den starka juliförsäljningen en smula överraskande.

Annons

– Det var en tuff jämförelsemånad 2013, där klädförsäljningen ökade med 4 procent under juli månad, och trots det uppvisade alltså klädförsäljningen positiva siffror även i år. Bidragande orsaker till ökningen kan vara dels att skattepengarna nu kommer i juni, vilka kan användas under sommaren, och dels att många svenskar valt att semestra i Sverige i år på grund av det fina vädret, säger Mikael Sandström.

Kläderna på trots värmen

Även näthandeln fortsätter att gå bra under de heta sommarmånaderna. Försäljningen av kläder som säljs via e-handel, mätt i löpande priser, ökade under juli månad med 4,5 procent jämfört med samma månad förra året. Något som verkar ha överraskat en aning.

– Internethandeln för kläder visar också en god juliförsäljning. Det fina och varma vädret under juli hade jag föreställt mig vara dämpande för e-handeln, säger Mikael Sandström.

Sett till utvecklingen hittills i år, januari-juli, har försäljningen av kläder via nätet dock minskat med 1,7 procent.Källa: Press

Annons