Junkyard ser fram emot att möta Blocket i rätten

Vi rapporterade i januari 2011 hur den prisade e-handeln Junkyard hade stämt Blocket. Detta för olovligt användande av deras bilder. Blocket skall försökt nå en förlikning men målet kommer nu att tas upp i tingsrätten i september.

Dagens Handel har pratat med Junkyards vd, Tomas Löfgren, och han ser fram emot målet:

– Vi anser självklart att det inte är ok att sno andras bilder i kommersiellt syfte. Och då detta är en ganska ny företeelse rent rättsligt, så är det väldigt intressant att se hur det svenska rättssystemet bedömer detta, säger han.

Annons

Blocket har erkänt att de gjort fel men tvistar nu om summan. Junkyard kräver 10 miljoner i skadestånd vilket Blocket alltså inte verkar vilja punga ut. Siffran var tidigare 8 miljoner men vi gissar att den rättsliga resan har adderats.

– Blocket har medgivit att de har använt bilderna felaktigt, men nu tvistar vi om summan, säger Charlotte Bus, Junkyards ombud och advokat, till Dagens Handel.

Länkade bilderna till konkurrenter

Det problematiska är att Blocket inte endast använt Junkyards bilder utan även länkat dem till konkurrenter. Detta vid lanseringen av deras e-handelsportal Blocket Shopping (f.d. Blocket E-handel). En av bilderna skall även ha använts i Blockets TV-reklam.

Junkyard kräver därför ersättning för utebliven vinst och skadat anseende på 4,4 miljoner kronor, utöver bildstölden som värderas av Junkyard till 3,7 miljoner.

Nu kommer alltså snart målet upp i Stockholms tingsrätt vilket Junkyard ser fram emot.

Annons