Kalmar kommun planerar stor satsning på E-handeln

Kalmars kommunägda fastighetsbolag Kifab, gör en rejäl satsning på e-handeln i regionen. Bolaget vill med start nästa år bygga ett 10 000 kvadratmeter stort logistikcentrum för näthandel. I slutet av 2014 hoppas man det ska stå klart.

Kalmar som siktar på att bli Sveriges e-handelsmecka jobbar vidare för att bli bäst i landet på e-handel. Nu meddelar det kommunägda fastighetsbolaget Kifab att man vill bygga ett stort logistikcentrum för e-handel vid Flygstaden som ligger drygt 10 minuters bilfärd från Kalmar centrum och Kalmar hamn.

Satsningen är tänkt att ske i etapper där den första etappen kommer att omfatta omkring 10 000 kvadratmeter och blir en investering på mellan 50 och 100 miljoner kronor. Det är fastighetsbolagets största satsning på 10 år.

Annons

Om allt går enligt tidsplanen kommer bygget att starta i början på nästa år och lagom till slutet av 2014 ska de första hyresgästerna vara på plats i det planerade nya logistikcentrat.

– Av de kontakter vi har med e-handelsbolagen är intresset stort. Vi börjar i mindre skala men har sedan färdigprojekterad mark för ytterligare utbyggnad, säger Kifabs vd, Michael Gelebo.

En utmärkt lokalisering

Kalmarregionen är i dag ett av landets starkaste e-handelsfästen med flera framgångsrika aktörer som Bygghemma.se, Royaldesign.se, Outnorth.se, Designonline.se och Duabhuset.se.

– Vi har mycket kontakter med de starka e-handlare vi har i regionen och det är dags för oss att lyssna på signalerna. Branschen är väldigt expansiv och då måste vi ligga i framkant för att möta våra företags behov, säger Michael Gelebo.

Behovet av logistikcentrum och lagerlokaler ska vara stort i kalmarregionen, något som tydligt stod klart när Royaldesign nyligen flyttade sitt centrallager till Orrefors gamla glasbruk. Med sin satsning hoppas Kifab råda viss bot på bristen.

– Vi har i dag cirka 7 000 kvadratmeter uthyrt till e-handelsbolag men vi märker att behovet är större, allt tyder på fortsatt kraftig expansion i branschen. Flygstaden är en utmärkt lokalisering eftersom den ligger nära E 22 och dessutom blir granne med flyget. Hamn och tåg finns också i anslutning, säger Michael Gelebo.

Källa: Barometern

Annons
Annons