Search
Close this search box.
ANNONS

Kan Osom skaka om begagnatmarknaden?

Kan Osom skaka om begagnatmarknaden?
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

Den senaste tiden har vi hรถrt allt mer om en kommande tjรคnst vid namn Osom. Namnet skall vara en roligare stavning av Awesome och bakom tjรคnsten finner vi bland andra Anton Johansson, mannen med hรถrlursbutiken Headler.

ANNONS

Anton stรฅr alltsรฅ bakom Osom tillsammans med ett gรคng entreprenรถrer. Exakt vad tjรคnsten kommer att erbjuda vet vi inte, men det skall vara en kombination av begagnathandel och fotodelningstjรคnsten Instagram.

Vi tรคnkte att det vore pรฅ sin plats att fรฅ veta mer om detta Osom-projekt och stรคllde dรคrfรถr nรฅgra frรฅgor till Anton. Hรคng med!


Hej Anton, kan du ge oss din elevator pitch fรถr Osom?

Osom รคr en mobil marknadsplats fรถr snygga saker, vi brukar beskriva oss som "Instagram meets Craigslist/Blocket".

Hur startades Osom och vilka stรฅr bakom projektet?

Jag (ex-Twingly), Bjรถrn Fant (ex-Videoplaza) och Marcus Svensson (ex-Twingly) bรถrjade prata om att starta ett startup ihop. Vi hade alla tre jobbat i startups och ville bygga nรฅgot eget, stort och skalbart. Sรฅ vi bestรคmde oss fรถrst fรถr att jobba ihop, kan man sรคga, fรถrst sedan kom vi pรฅ idรฉn till vad som idag รคr Osom.
ย 
Under vรคgens gรฅng har vi tagit in nรฅgra fler medgrundare Christoffer Vestin (ex-MTG), Markus Lagerstrรถm (ex-MTG) och Eric Martinsson som jag har Headler ihop med. Utan att skryta fรถr mycket, men jag tror vi รคr ett av de bรคsta startupteamen som finns i Europa just nu.

Ni drar ofta likheter mellan er tjรคnst och Instagram, varfรถr just Instagram och Kรถp & Sรคlj i kombination?

Vi tyckte ingen hade lyckats skapa en bra anvรคndarupplevelse fรถr mobil handel, รคn mindre fรถr social handel. Sรฅ vi bรถrjade fundera pรฅ vilka sociala mobilupplevelser vi รคlskade. Ganska snabbt insรฅg vi att Instagrams anvรคndarupplevelse skulle passa oerhรถrt bra รคven fรถr handel och marknadsplatser. Bara en sรฅ enkel sak som att lรคgga upp en annons blir mycket enklare eftersom man redan har kameran, vart man รคr och mycket mera i telefonen. Nรคr vi dรฅ bรถrjade kika pรฅ det, visade det sig att mรฅnga redan anvรคnder Instagram fรถr att sรคlja saker. Kolla hashtagen #bloppis i Instagram till exempel!

Tror ni att den mobila revolutionen kan gรถra att Osom utmanar jรคttar som till exempel Blocket?

Vi ser oss inte som en direktkonkurrent till Blocket. Som vi ser det ger vi oss pรฅ en marknad som รคr oexploaterad, ingen vi pratat med skulle fรฅ fรถr sig att sรคlja snygga klรคder, skor eller vรคskor pรฅ Blocket. Dรคremot tror jag definitivt att det enda sรคttet att utmana de ledande marknadsplatserna รคr via mobilen, i kombination med den sociala grafen. Lรฅngsiktigt hoppas vi kunna bli sรฅ stora att vi kan utmana, definitivt. Vi ska bli en av vรคrldens stรถrsta marknadsplatser.

Kรถp & Sรคlj handlar vรคl mycket om publikens storlek, hur ska ni lyckas fรฅ en tillrรคckligt stor publik?

Desto fler kรถpare- och sรคljare, desto stรถrre chans att de matchas. Sรฅ รคr ekvationen. Vi jobbar i en aningens smalare nisch, snygga saker och vintage. Sรฅ inom det gebitet hoppas vi fรฅ en stor publik ganska snabbt. Generellt รคr vi vรคldigt communityfokuserade, att fรฅ in rรคtt personer till vรฅr marknadsplats รคr nรฅgot vi jobbat med i flera mรฅnader redan. Initialt kommer vi fokusera pรฅ samarbeten, sociala grafen och app store fรถr att skapa anvรคndartillvรคxt.

Vilka plattformar kommer Osom till och hur ser framtidsplanerna ut?

Vi bรถrjar med iOS / iPhone men planen รคr att finnas pรฅ Android, iPad och i andra plattformar ganska snabbt. Eftersom vi har ett internationellt fokus, รคr andra plattformar relativt prioriterade. I mรฅnga lรคnder รคr iPhone inte lika vanligt som hรคr.

Hur skรถts transaktionerna mellan kรถpare och sรคljare i Osom och hur tjรคnar ni pengar?

Enklast mรถjliga, det รคr via ett meddelandesystem eller telefonsamtal. Att bygga in direktbetalning mellan kรถpare och sรคljare รคr dock en prioriterad feature framรถver. Vi ska tjรคna pengar pรฅ lite olika sรคtt, dรคremot kommer vi inte fokusera pรฅ intรคkter fรถrsta tiden utan optimera fรถr anvรคndartillvรคxt. Appen รคr gratis och det kommer รคven gรฅ att lรคgga upp annonser gratis.


Vi tackar Anton fรถr att han tog sig tid att svara pรฅ vรฅra frรฅgor. Osom-Appen skall tydligen lanseras om 1,5 mรฅnad och vill ni vara fรถrst att sรคlja med stil kan man skaffa en inbjudan pรฅ GetOsom.com. Om Osom kan gรถra en buckla i begagnatmarknaden รฅterstรฅr att se, men att en svensk startup fรถrsรถker tรคnka i lite nya banor kring begagnathandel รคr givetvis kul. Vi รถnskar Osom lycka till.

Dela artikeln: