Efter att ha blivit avstängd från Instagram och Twitter köper Ye en egen kontroversiell plattform.
För en vecka sedan gick artisten Ye West, tidigare känd som Kanye, ut med nyheten att han skulle köpa plattformen Parler. Parler som startade 2018 tog riktig fart under det amerikanska valet 2020 då flera konservativa politiker bad folket att följa dem på plattformen. Den har också anklagats för att ha spelat en stor roll i stormningen av Capitol Hill den 6e januari 2021, anklagelser som aldrig riktigt bevisats. Tillsammans med bland annat plattformarna Gab, Gettr och Truth Social, som ägs av Donald Trump, positionerat Parler sig själva som en plattform för yttrandfrihet. I samband med nyheten att Ye skulle ta över Parler gav han följande uttalande:
I en värld där konservativa åsikter anses vara kontroversiella måste vi se till att vi har rätt att uttrycka oss fritt.
Utspelet kommer efter att Ye först blivit avstängd från Instagram och Facebook av Meta. Avstängningen var ett faktum efter ett antal inlägg som kallades antisemitiska av flertalet judiska grupper. Efter avstängningen gjorde han den 8e oktober inlägg på Twitter, hans första aktivitet på plattformen på två år. Den 10e oktober, två dagar senare stängdes även hans Twitterkonto av samma skäl som Instagramavstängningen.
När han på måndagen den 17e oktober meddelade att han hade ingått i ett löfte att köpa Plattformen från Parlement Technologies hade han 91 följare på det konto han registrerat samma dag. Idag, en vecka senare, har han över 38 tusen följare att jämföra med över 30 miljoner på Twitter.
Den som säljer Plattformen till Ye är George Farmer som grundade den. I September startade han bolaget Parlement Technologies som genast blev ensam ägare av plattformen. Och under den månad som bolaget varit ägare har de redan försökt sälja den till potentiella köpare. På nyhetssajten The Verge kan man läsa att en av dessa köpare ska ha sagt att företagets värde är väldigt uppblåst och att de var förvånade över hur få dagliga användare de hade.
Enligt olika siffror så ligger Parler på cirka 40-50 tusen dagliga användare innan Yes utlovade köp, siffror som inte kan mäta sig med Twitter. Twitter hade under tredje kvartalet 2021 över 200 miljoner dagliga användare och de hade 1,3 miljarder registrerade användare. I en artikel i Reuters kan man läsa att firman Apptopia uppskattade att Paler hade installerats cirka 12 miljoner gånger sen starten 2018.
Affären ska enligt Farmer avslutas under fjärde kvartalet 2022 och då återstår att se om Ye kan vända trenden med låga användarsiffror. Det är inte det enklaste har före detta presidenten i USA, Donald Trump, fått erfara med sin plattform Truth Social. Trots att användarantalet på Truth Social är 10 gånger större än på Parler så kämpar man med att få det att gå runt ekonomiskt rapporterar flera medier. Men pengar kanske inte är ett problem för Ye som enligt Forbes är god för över 2 miljarder amerikanska dollar.