Känsliga uppgifter har läckt från jätten – sprids efter attack

Hemliga avtal och personuppgifter stulna.

Det var den 22 december, precis före jul, som Coop Värmland blev utsatta för en hackerattack. Totalt stals över 250 gigabyte data och anställdas personuppgifter publicerades därefter på Darknet.

Vi känner inte till var den här attacken kommer ifrån, men vi gör allt som står i vår makt, och det här ska vi fixa. Det har vi bestämt oss för, sa Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland, till SVT då.

Annons

Nu har Nya Wermlands-Tidningen kartlagt exakt vad som stulits och vilka uppgifter som lagts ut. Totalt ska över 20 000 rader med information, från 62 butiker, ha läckt.

Det handlar bland annat om vilka medarbetare som fått sparken, vilka som har löneutmätning hos Kronofogden, samt läkarutlåtanden.

Koder och kameror

Affärskritisk information, till exempel hemliga avtal, har också publicerats. Man ska även ha lagt ut kartor över butiker, placeringen för övervakningskameror och information om nycklar och koder.

Det är alltså ett mycket omfattande intrång som gjorts i Coop Värmlands it-system. Tidigare i januari kom också beskedet att hackarna även kommit över medlemmars personuppgifter.

Exakt hur många av de 167 000 medlemmarna som drabbats vet man inte, men man utgår från att det är samtliga.

Annons