Kaos i produktionen – bokhandlare varnas: ”Aldrig varit med om något liknande”

"Ännu värre katastrof".

Under pandemin jobbade många branscher i uppförsbacke och flera företag fick till slut ge upp. Vi har rapporterat om flera aktörer som gått i graven under perioden, och en hel del har varit bokhandlare. Nu varnar de europeiska tryckerierna förlagen om att krisen inte är över.

Pandemin har nämligen lett till en pappersbrist, samtidigt som efterfrågan är rekordstor. Detta betyder att förlagen kan vänta sig förseningar vilket i sin tur kan leda till höjda priser i handeln. Det skriver SvB.

Annons

Det är problem med leveranser av papper, papp och kartong till mjukband. Bakgrunden till pappersbristen är att det saknas virke och pappersmassa och därmed papper, säger Zane Johansson, försäljningsansvarig i Sverige på det Lettlandbaserade tryckeriet Livonia print, till sajten.

Det innebär att pappersvolymer och produktionsvolymer helt plötsligt ska uppstå i Europa. Trycket på oss är enormt.

Det svenska tryckeriet Scandbook bekräftar problemet och menar att man aldrig varit med om en liknande kris.

Jag har jobbat i den grafiska branschen i 40 år och jag har aldrig varit med om något liknande, säger platschef Alf Linder.

Det är hög beläggning samtidigt som leveranstiderna på råvaror inte funkar. Papper har gått hyfsat, kartong katastrof och papp ännu värre katastrof. Det är dagspris dessutom, så när vi beställer vet vi inte när vi får det eller vad det kostar.

Och värre kommer det att bli. Det svenska samhället försöker återgå till en mer "normal" livsstil samtidigt som smittan sprider sig i Baltikum, menar Zane Johansson.

Just nu har vi mellan 12 och 17 procent sjukskrivningar i produktionen beroende på avdelning. Antalet smittade i landet ökar explosionsartat igen och man har återigen infört tre månaders undantagstillstånd, säger hon.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!