Kärleken till Sci-Fi ger oss framtidens E-handel?

E-handelsjätten Amazon lanserade nyligen en 3D-mobil. Nu har de också introducerat en högtalare ifrån framtiden. Detta samtidigt som företaget försöker flyga ut dina beställningar med drönare. Var får egentligen Amazon alla sina idéer ifrån?

Amazon har de senaste åren köpt upp flera företag som jobbar med röstigenkänning och interaktion mellan text, tal och digitala enheter och appar.

För några dagar sedan samlades dessa kunskaper i lanseringen av Amazon Echo, en smart högtalare. Amazon Echo är en pelarhögtalare som du kan prata med. Det hela känns mycket futuristiskt och påminner förstås om Apples Siri. Echo har dock inget batteri utan är tänkt att ha en permanent position i ditt hem.

Annons


Amazon Echo

Funktionerna är många och du kan till exempel be Echo att spela rockmusik och den lyder direkt. Kan du gissa vad Amazon kan tänka sig vilja möjliggöra med Echo? Precis som deras 3D-mobil Fire Phone öppnar Echo möjligheten för att handla med rösten. Be Echo att lägga till något i din shoppinglista och den lyder ditt kommando.

Ett av förvärven som gjort Echo möjligt är Cambridge-företaget Evi. Amazon köpte Evi i slutet av 2012 och de jobbar bland annat med röstsökningar. Företaget som från början hette True Knowledge vill göra hela världens information tillgänglig via rösten och naturliga frågor. En utveckling som speglar Echos ambitioner.

Prime Air flyger till Storbritannien

Två år efter man köpt Evi utökar man nu sin forskning och utveckling i Cambridge. Det är Prime Air, Amazons flygande drönare, som nu kommer ta plats tillsammans med Evi i Cambridge. Amazon söker nämligen en "flight operations engineer" till sitt Prime Air-program. Positionen som alltså är lokaliserad i Cambridge ska bland annat innebära att man övervakar flygningar inne i stora hangarer samt ute på gator.

Vissa experter säger att Cambridge är passande för denna typ av tester samtidigt som många protesterar mot dessa försök med obemannade flygande farkoster. En reaktion som speglar den i USA när Amazon berättade om sina flygande drönare.


Amazon Prime Air

Det spekuleras även att Amazon genom att ta Prime Air till Storbritannien hoppas kunna ta del av teknik ifrån stora företag som BAE Systems. Ett företag som har kontrakt med försvaret och ska sitta på militära drönare och tillhörande teknik.

Annons

Tror verkligen på drönare

Amazon har länge påpekat hur paketleveranser med hjälp av drönare inte är science fiction. Det är möjligt idag och något som man hoppas skall bli en del av e-handeln. Det största hindret sägs ligga inom regelverken kring flygande farkoster. Det är ofta förbjudet att framföra en flygande farkost utan att operatören ser farkosten, eller liknande bestämmelser. I Amazons fall är det förstås ingen som flyger drönarna och därmed en bra bit utanför det regelverk som finns i många länder.

När Amazon berättade som sina futuristiska drönare var det många som skakade av det som ett PR-trick. E-handelsjätten fortsätter dock att prata om sina drönare, nämner dem i sina finansiella rapporter och anställer nu folk till programmet samt expanderar det utanför USA.

En del av Amazons vision är alltså, förutom en 3D-telefon som dock inte sålt som beräknat, en högtalare du kommunicerar med och robotdrönare som flyger ut dina e-handlade varor.

Älskar science fiction och böcker

Det kanske inte kommer som en chock att Amazons VD, Jeff Bezos, älskar science fiction. Hälften av böckerna han läser ska vara sci-fi och han sägs vara en stor älskare av genren.

Science fiction lär alltså influera Jeff Bezos i sina beslut. Men om man dömer ut Jeff kring företagets 3D-telefon som, om vi ska vara ärliga, ser ut att ha varit ett misslyckande i sin första iteration, så ska man inte glömma bort en annan produkt som Amazon står bakom.

I USA läser man inte böcker som här hemma i Sverige. I USA läser man dem på sin Amazon Kindle. Det är förstås en liten överdrift men marknaden för e-böcker är massiv på andra sidan Atlanten och de allra flesta är överens om att det är Amazon och Jeff Bezos som står bakom denna utveckling. Runt 20 procent av alla böcker sålda i USA ska vara Kindle-titlar.

Nästa steg rymden?

Att Jeff Bezos lyckats revolutionera bokmarknaden i hemlandet kan förstås bottna i att han faktiskt älskar att läsa böcker själv. Om hans kärlek för science fiction kan göra produkter och tjänster som Echo och Prime Air till enorma succéer likt Kindle återstår att se.

Vi kan bara konstatera att Jeff Bezos verkligen ser en framtid där paketet glider fram med en av deras drönare och landar utanför din dörr 30 minuter efter lagd order. Kanske efter att du lagt beställningen med hjälp av assistenten Echo. Detta är i alla fall en framtidsvision som Amazon jobbar med att förverkliga.

Om Jeff Bezos inte lyckas med dessa tekniska framsteg inom Amazon kan han alltid falla tillbaka på Blue Origin. Ett företag för rymdfart som Jeff grundat och som ämnar att ta oss alla ut i rymden. Han ska göra rymdfärder billigare och tillgängliga för alla, en vision som inte är helt olik Amazons.

 

Foto: Blue Origin

Annons