Kategorierna med flest bluff-reor på Black Week – största syndarna

Men mindre fusk än för två år sedan.

Det har även i år pratats en hel del om så kallade fejk-reor under Black Friday-perioden. Alltså reor där priserna höjs innan Black Week, för att sedan sänkas lagom till shoppingfesten. Allt för att kunna visa upp en röd prislapp, även om den i verkligheten inte är den rabatt konsumenten tror.

Men vilka produkter är det egentligen som det smusslats med lite extra i år? Det har Prisjakt tittat närmare på. De konstaterar att 14,5 procent av varorna har smyghöjts i pris inför årets rea. En försämring från de 13,1 procenten som 2020 bjöd på. Men samtidigt en rejäl förbättring mot 2019, där motsvarande siffra var 21,4 procent.

Annons

De värsta syndarna är kategorierna belysning och hudvård. Kanske lite olyckligt om man vill kunna se tydligt att hudvårdsprodukterna verkligen fungerar under bra ljus. Därefter har moisturizers, heminredning och skidutrustning hamnat strax bakom tätduon på den mindre åtråvärda listan. Även deodoranten lyckas kvalificera sig - det nog kan morras lite över nu när man behöver lukta gott igen. Något som kan vara nog så viktigt efter en taskig start på dagen när man drog sig för att köpa både ny madrass och kaffekokare, då det fifflats med priserna även där.

Kategorierna där det just nu har gjorts extra många smyghöjningar är:
Hudvård (24%)
Belysning (24%)
Moisturizers (23%)
Heminredning (22%)
Skidutrustning (21%)
Kaffekokare (20%)
Sängar och madrasser (20%)
Schampo (19%)
Camping-produkter (18%)
Deodorant (18%)

Robotdammsugaren stekhet

För den som jagar parfym, jackor, robotdammsugare och lego (se upp bara så att det inte hamnar i den där dammsugaren) så finns det kap att göra. Laptops däremot går åt andra hållet, även om höjningen är modest givet halvledarbristen och fraktutmaningarna.

Snittpriset under årets Black Week, samt den potentiella besparingen givet snittpriset i början av november:
Robotdammsugare kostar nu i snitt 4 339 kr: besparing på 604 kr
Parfym kostar nu i snitt 605 kr: en besparing på 224 kr
Tangentbord kostar nu i snitt 1 370 kr: en besparing på 209 kr
Jacka kostar nu i snitt 2 466 kr: en besparing på 134 kr
Lego kostar nu i snitt 1 186 kr: en besparing på 61 kr
Sällskapsspel kostar i snitt 321 kr: en besparing på 20 kr
En laptop betalar du i snitt 13 026 kronor för under årets Black Week, vilket är 39 kronor mer än i början av november.

Vad kunderna vill ha

Hur går då de smyghöjda respektive prissänkta kategorierna ihop med vad svenska folket verkligen vill ha? Inte toppen, visar det sig. Även om robotdammsugare verkar slå an riktigt ordentligt. Men i övrigt är det skral utdelning. Helst vill svenskarna nämligen shoppa AirPods, iPhone 12 Pro, en OLED-tv från LG och spelkonsolerna Nintendo Switch, Microsoft Xbox Series X och Sony Playstation 5. Varor som i dag kan vara väldigt svåra att få tag i, även till fullpris.

Populäraste produkterna:
Apple AIrPods andra generationen
Apple AirPods Pro
Nintendo Switch
Apple iPhone 12 Pro 128 GB
Sony PlayStation 5
LG OLED55C15
Dyson Cyclone V10 Motorhead
Roborock S5 Max
Microsoft Xbox Series X
Apple iPhone 12 64 GB

Annons