Kategorin fortsätter öka starkt – näthandeln står för en miljard

60 procent online.

Svensk Handel har nu följt begagnathandeln i några månader med sin nya rapport och siffrorna pekar uppåt. Vi har tidigare rapporterat att kategorin omsatte 1 miljard i december och 1,1 miljarder i januari.

Dessa siffror har nu reviderats, efter nya förbättrade mätmetoder, och ska nu landa på 1,4 och 1,5 miljarder kronor, för december respektive januari.

Annons

Men hur man än räknar så pekar siffrorna uppåt och Svensk Handel meddelar nu att februari månad bjöd på en omsättning på 1,7 miljarder kronor för begagnathandeln. Till stor del drivet av e-handeln med second hand.

Den totala omsättningen för segmentet uppgick i februari till hela 1,7 miljarder, varav 60 procent eller drygt en miljard av dessa kommer från e-handeln. Det var även fler som handlade second hand i februari, skriver Svensk Handel i samband med sin Pre Loved-indikator för februari.

"Här för att stanna"

Mode, som är den största kategorin inom second hand, stod för 417 miljoner kronor av omsättningen. Svensk Handel tror att ökningen kommer att fortsätta.

Februari månads ökning är ytterligare ett kvitto på att second hand-handeln är här för att stanna, och att den fortsätter att öka. Allt fler ser de ekonomiska och miljömässiga fördelar som finns i att konsumera från segmentet och vi tror på en stabil tillväxt under kommande månader. Inte minst med tanke på vårens intåg, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Annons