Killarna som har knäckt nöten med lösgodis på nätet

Den heliga graalen: Lösgodispåse direkt hem till dörren.

Ehandel har sitt huvudkontor i Helsingborg och nyligen uppdagade vi att en ny tjänst startats i staden, en tjänst som vi tyvärr redan använt alldeles för många gångar. Den går under namnet FastCandy.se och precis som namnet antyder erbjuder den godis med snabb leverans, runt en timme.

Från och med fredag till och med söndag kan man beställa lösgodis och läsk fram till klockan 24.00. Övriga dagar är beställningsstoppet 23.00. FastCandy erbjuder också en del styckgodis och chips men det är uppenbart att lösviktsgodis är hjärtat i affären.

Annons

Vi måste erkänna att vi, när vi för första gången testade tjänsten, var lite osäkra på om det skulle fungera. Kunde tjänsten verkligen vara på riktigt? Men ungefär 45 minuter efter lagd leverans, någon gång vid 22-tiden, så dök en ung kille upp med en stor påse godis vid dörren. Leveranskostnaden landade på respektabla 39 kronor, en kostnad som dock ökar desto längre bort ifrån Helsingborgs centrum man bor.

Vi kontaktade Henrik Bengtsson, som är en av grundarna till FastCandy, för att få veta mer.

Vilka är ni som står bakom FastCandy?

Vi var fem personer som alltför ofta blivit godissugna utan möjlighet eller ork till att sticka iväg och handla. FastCandy-idén skapades under en skidsemester i Sälen i början av 2019. På den långa resan hem till Helsingborg snacka vi och bollade tankar om hur det faktiskt skulle kunna fungera. När vi väl kommit hem bestämde vi oss för att göra ett seriöst försök. Vi skapade logotypen, ringde leverantörer och kolla upp allt som har med livsmedelslager att göra. Numera är vi fyra stycken som arbetar och är ägare av FastCandy. Vi har alla olika erfarenheter av e-handel som tillsammans har skapat en samlad bild av hur e-handel och m-handel fungerar, säger Henrik Bengtsson till Ehandel.

“Leveranstid på 5 minuter”

Henrik Bengtsson berättar att e-handel är kärnan. Det ska inte finnas någon fysisk butik i bakgrunden.

När skickade ni er första order?

Den första försäljningen gjorde vi i början av maj med en leveranstid på 5 minuter. Vi har allihopa jobbat med vanliga jobb på vardagar och sedan med FastCandy på helger, men sedan den första september i år är vi två som fokuserar heltid på att expandera verksamheten.

På FastCandy.se kan du som kund köpa lösgodis precis som i en dagligvarubutik. Du presenteras med en lång lista av klassiska varianter som exempelvis s-märken, hallonbåtar, nötkräm och mycket mer. Vad vi kan se har de i dagsläget uppemot 200 olika sorters lösviktsgodis och du som kund kan köp dem per skopa.

Annons

Är det inte tidskrävande att sälja och plocka godis per skopa?

I början testade vi olika sätt som bland annat styckvis försäljning och olika fasta vikter. Vi säljer just nu varje lösgodissort i en fast vikt (40g) där konsumenten ser sin totalvikt i kundvagnen. Sedan har vi skapat ett eget system för att snabbt kunna packa ihop en påse lösgodis.

Hur går det med försäljningen just nu?

Det går otroligt bra. Vi gjorde första inköpet av godis på faktura och har sålt oss hela vägen upp till där vi är idag. Vi är ett tillväxtbolag som ännu inte har tagit in några investerare, vilket gör att vi får hantera alla intäkter från försäljningen på ett effektivt sätt. Vi har inga konkreta siffror att skylta med, men om vi kollar på vart de höga intäkterna ligger och hur vår egna påverkanskraft på dem ständigt ökar så ser det väldigt ljust ut inför framtiden.

"Malmö, Göteborg och Stockholm"

Henrik Bengtsson berättar att de känner till några konkurrenter som erbjuder hemleverans av diverse sötsaker, men att FastCandy ska vara ensamma om lösgodis-konceptet där kunderna får exakt den vikten de betalar för.

Vad är planen framöver? Hur ska ni utveckla butiken?

Vi utökar ständigt vårt sortimentet, dels utifrån vad kunderna tipsar om och dels utifrån vår egen research. Dessutom har vi stark kontakt med våra leverantörer om nya produkter till marknaden. Just nu har vi endast verksamhet i Helsingborg, men där är planen så att inom kort etablera verksamheter i de större städerna Malmö, Göteborg och Stockholm. Vi har även börjat kika in på en expansion utomlands, men vi är inte riktigt klara med Sverige ännu, säger Henrik Bengtsson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!