Kjell & Co vinner i domstol – får 2,5 miljoner kronor

"Hade ingen rätt".

Det tyska bolaget CRI, Commerz Real Investmentgesellschaft mbH, som ägde köpcentrumet Entré i Malmö tills 2017 har nu dömts till miljonböter. Det rapporterar Dagens Juridik.

Bakgrunden är att CRI skickade 2013 en skriftlig uppsägning av Kjell & Companys hyresavtal på Entré, med anledning av "ombyggnation av köpcentret". Hemelektronikkedjan tvingades då att lämna sin lokal på 170 kvadratmeter i mars 2014, något som företaget gick vidare med till domstol.

Annons

CRI erbjöd dock Kjell & Co en ersättningslokal på Entré, vilket tingsrätten tog hänsyn till i sin bedömning.

Kjell & Co valde att tacka nej till de tre erbjudna ersättningslokalerna eftersom kedjan ansåg att man hade kunnat sitta kvar i sin ursprungliga lokal under renoveringen, och det höll tingsrätten med om.

Enligt domstolen hade CRI ingen rätt att säga upp Kjell & Companys avtal med anledning av ombyggnation.

Kjell & Company krävde drygt 10,3 miljoner kronor i ersättning av CRI för detta. Men i sitt beslut utgår tingsrätten ifrån omsättning och resultat för just den butiken, vid bestämmandet av den skada som Kjell & Co drabbades av när butiken på Entré tvingades att stänga.

Domen räknades även ut efter Kjell & Co:s egna uppgifter om att bolaget öppnade flera nya butiker under den aktuella perioden. Domstolen menar att "även om det uppstod ett visst bortfall när butiken på Entré stängde så kompenserades det av att nya butiker tillkom och kunde bidra till att täcka de gemensamma kostnaderna", skriver DJ.

Nu döms CRI att ersätta Kjell & Company för utebliven vinst i fyra år. Totalt handlar det om en vinstersättning om drygt 2 miljoner kronor som CRI ska betala Kjell & Company under fyra års tid, alltså runt 500 000 kronor om året.

Utöver det döms CRI även till att betala Kjell & Company cirka 525 000 kronor som ersättning för att bygga upp en ny butik. Det är dock inte vad hemelektronikkedjan begärde. Enligt bolaget täcker den angivna ersättningen endast ett halvår, och inte fyra års kostnader av att bygga upp en ny butik.

Sammanlagt ska CRI betala Kjell & Company 2 524 744 kronor, samt ersätta bolaget för tre fjärdedelar av dess rättegångskostnader.

Annons

Annons