Klarna tar Finansinspektionen till domstol efter nytt miljardkrav

Mer vägledning än krav, enligt Klarna.

Klarna har tagit Finansinspektionen till domstol efter att myndigheten ställt nya krav på betalbolaget, detta rapporterar bland annat Dagens industri. Klarna anser inte att de nya kraven är rimliga då man inte är en traditionell bank. Enligt Finansinspektionens nya krav så skulle Klarna nästan behöva dubbla sin kassa.

Det nuvarande kravet på 10,55 procent av “riskavvägt exponeringsbelopp” ska ökas till 18,83 procent. Karin Lundberg, chef för bankområdet på FI, beskriver det som en betydande ökning.

Annons

Beräknat på Klarnas balansräkning vid halvårsskiftet motsvarar det en ökning från 5,5 till 9,8 miljarder kronor, rapporterar Di.

Klarna ifrågasätter dock den metodik och de antaganden som Finansinspektionen gjort i sin bedömning.

Klarnas verksamhet skiljer sig från de traditionella svenska bankerna, säger Johan Gustafsson, pressansvarig på Klarna, till SvD.

I en kommentar till Breakit vänder sig också Johan Gustafsson mot formuleringen kapitalkrav. Han anser att det främst är fråga om vägledning. Betalbolaget har dock alltså valt att ta Finansinspektionen till domstol och senast den 12 november ska företaget komma in med sina skäl till varför Finansinspektionens beslut bör ändras.

Den nya vägledningen kommer inte att börja gälla förrän domen avgjorts.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!