Klart i helgen: Nu tvingas Amazon ta ansvar för allt som säljs

Plattformarna avkrävs större ansvar i EU.

I helgen blev det klart. Omtalade Digital Service Act har klubbats i EU. En lag som innebär att handelsplattformar likt Amazon och Wish kommer att utkrävas ett större ansvar för de produkter som säljs på marknadsplatsen.

Ett besked som mottogs med jubel hos Svensk Handel, som arbetat i sju år för ett större plattformsansvar.

Annons

Dagens besked är glädjande för den svenska handeln. Lagen innebär att globala handelsplattformar ej längre tillåts sälja produkter som kan vara direkt farliga. Dessutom är det ett stort steg mot konkurrens på lika villkor. Lagen gynnar alltså både konsument och handlare, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en kommentar.

Tidigare har enbart tredjepartssäljare varit ansvariga för det som säljs och att produkterna följer lagar och regler på respektive marknad. Men nu blir det alltså ändring på det. En till exempel brandfarlig mobilladdare, som saknar rätt märkning, faller under plattformsägarens ansvar om den säljs där.

Vi är glada över att ha drivit frågan hela vägen in i mål. Beskedet vi fick nu på morgonen summerar flera års hårt arbete. Genom Svensk Handels Brysselkontor har vi haft åtskilliga möten med EU-parlamentariker och europeiska intresseorganisationer och det känns oerhört kul att det hårda arbetet resulterat i en bättre konkurrenssituation för svenska handlare, säger Sofia Stigmar, Head of Brussels på Svensk Handel.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!