Klassisk butik i mystisk konkurs – ”verkar ha utnyttjat bolaget”

Beställde varor och plockade ut bilar.

Datorbutiken Liontech har funnits i Stockholm sedan 90-talet och har även bedrivit e-handel. Men den 17 juni i år togs plötsligt beslutet att bolaget skulle försättas i tvångslikvidation och den 29 juni inleddes konkursen.

När vi tittar lite närmare på bolaget ser vi att det senaste redovisade verksamhetsåret är 2018. Då hade bolaget en omsättning på nästan 10 miljoner, samtidigt som resultatet landade på 129 000 kronor. Det sistnämnda var dessutom en förbättring från året innan.

Annons

Så vad var det egentligen som hände? Det visar sig att bolaget dragit på sig skulder på över 10,4 miljoner kronor bara under det senaste verksamhetsåret.

Det jag har fått fram, när jag pratat med den tidigare ägaren som ägde bolaget när det bedrev verksamhet och som sedan sålt det vidare, så är det de här nya personerna som tagit över som dragit på sig de här skulderna, säger konkursförvaltaren Jenny Grundén till Ehandel.

Har de senaste ägarna inte bedrivit någon verksamhet alls, alltså?

Det har i vart fall inte bedrivits någon seriös verksamhet. Han som överlät bolaget hade intrycket av att de köparna skulle fortsätta att bedriva verksamheten. Men personalen har inte jobbat vidare till exempel. Det verkar som om man bara utnyttjat bolaget för att göra inköp av varor och bilar.

Av konkursbouppteckningen framgår att bolaget är registrerat som ägare/brukare till fem fordon, två BMW, två Mercedes och en Toyota. Fyra av dem är leasade. Men inget av dem har påträffats.

Bland skulderna handlar 10 miljoner om olika leverantörsskulder, där den största fordringsägaren är Tura Scandinavia AB med drygt 1,3 miljoner kronor. Men bolaget har också en skuld hos Skatteverket på 256 049 kronor och en inkassoskuld hos SEB på 128 208 kronor.

"Inte gått att få tag i"

Konkursutredningen pågår fortfarande och någon anmälan om misstänkt brottslighet är inte upprättad och det är ännu oklart om så kommer att bli fallet.

Det är lite för tidigt i utredningen för det, säger Jenny Grundén.

Annons

Arbetet har dessutom försvårats av att ingen av de inblandade i bolaget gått att få tag i.

De personer som var styrelseledamöter innan det blev en tvångslikvidation, de personerna har inte gått att få tag i, säger Jenny Grundén.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!