Ny butik: Knaprig e-handel knäcker brödhandeln på nätet

"Bestämde mig för att bara börja".

I ett års tid funderade Peter Hogeby på hur man skulle kunna få ut sin frus knäckebrödsverk i världen. Till slut bestämde han sig för att satsa på e-handel och nu har sajten Knackebrodonline.se lanserats. I skrivande stund har den fått en handfull beställningar.

Min fru driver ett knäckebrödsbageri här på Gotland och ofta har man hört att kunder har undrat hur de kan få tag på brödet om de inte kan besöka bageriet. Så jag har tänkt på den frågan, hur man kan skapa möjligheter för andra att köpa knäckebrödet på ett annat sätt, berättar grundaren Peter Hogeby för Ehandel.

Annons

Tanken är att inte bara att få ut knäckebröden från Gotland till övriga Sverige utan även ut i Europa redan från start. Knäckebröd är ingen vanlig produkt utomlands, men Peter ser potential i en utlandsförsäljning. Bland annat hoppas han på att svenskar som flyttat utomlands kommer att nyttja knäckebrödssajten, samt att turister som en gång besökt vårt land och som skulle vilja få hem ett knäckebröd också väljer att handla.

Jag kanske är naiv och tror att allting är lättare än vad det egentligen är, men jag har ägnat ganska mycket tid åt att förstå e-handel. Jag har läst mycket och haft kontakt med andra företag som har tipsat om olika saker. Samtidigt är vi ju i EU och det är ganska lik lagstiftning. Varför ska man göra det svårt? I grunden handlar det om att e-handel ska möjliggöra för fler att nå en butik, att nå en bredare målgrupp, det är ju hela grejen, säger Peter och tillägger:

Sen kan vi ju säga att jag inte har helt koll på allt med lokalanpassning till olika marknader. Det är en helt annan resa och det är mycket som ska göras. Så jag bestämde mig för att bara börja någonstans så ser vi var det här tar vägen.

På hemsidan erbjuds det många olika knäckebrödssorter och varumärken. Målet är att inom en snar framtid kunna erbjuda majoriteten av de sorter som finns i Sverige.

Många av de bagerier som vi samarbetar med har uttryckt att idén med Knackebrodonline är intressant och kul. Nu kommer det handla om att utveckla fler samarbeten och sprida sajten.

Det känns jättekul att vi äntligen är igång, men man måste ha ett långsiktigt perspektiv och vara medveten om att det kommer att krävas en del jobb. Att komma dit vi är idag har krävt väldigt mycket redan, det är så många olika faser och arbetet har faktiskt tagit längre tid än vad jag förväntade mig. Men det är kul att gå från teori till det praktiska och få börja jobba "på riktigt".

Annons