KO stämmer Svea Ekonomi för förseningsavgifter

"Drabbar den skuldsatta hårt".

Förseningsavgifter för konsumentkrediter är olagliga. Det anser i alla fall Konsumentombudsmannen som nu stämmer Svea Ekonomi.

Man hänvisar till inkassolagen som säger att företag endast får begära ersättning för kostnader som uppstår när de ska driva in skulden från konsumenten. Det innebär att exempelvis betalningspåminnelser och kostnad för inkassobrev är okej.

Annons

Lagen syftar till att skydda konsumenten mot överdrivna krav på ersättning. Visserligen är konsumenten sen med betalningen, men det blir ofta dyrt för den enskilde redan genom betalningspåminnelser, dröjsmålsränta och eventuell kostnad för inkassobrev. När företag lägger på förseningsavgift ovanpå det drabbar det den skuldsatta hårt och vi anser att avgiften strider mot lagen, säger Elin Berner, processråd vid KO, i ett pressmeddelande.

Förseningsavgifter har alltså inget lagstöd, menar KO, som nu vill att Patent- och marknadsdomstolen prövar frågan.

Det blev tydligt för KO när vi gjorde vår granskning att det behövs ett avgörande och vägledning i den här frågan, säger Elin Berner.

Vad tänker ni kring risken att den avgiften istället kan slå mot skötsamma kunder genom exempelvis höjda räntor?

Det har jag ingen spontan kommentar till. Vår uppfattning är att avgiften är olaglig att ta ut och syftet med lagen finns är att skydda konsumenter mot överdrivna krav.

LÄS ÄVEN: Svea Ekonomi slår tillbaka: ”Orättvist och lite lustigt”

Annons