Kommer bankerna missa den mobila plånboken

I ljuset av vår föregående nyhet är det intressant att höra hur svenska folket faktiskt vill betala med sin mobil. Enligt en ny undersökning som Sifo gjort, på uppdrag av Ikano Bank, är det många som vill betala med mobilen i affärer och på Internet.

Undersökningen där man frågat ut 1887 svenskar över 15 år, hur de använder och hur de vill använda sin smarta mobil, visar på att drygt 4 av 10 vill använda mobilen som plånbok. Det visar sig även att hälften av svenskarna nu har en smart mobil. Även om fyra av tio skulle vilja använda mobilen som betalmedel är andelen som, via mobilen, skulle vilja överföra pengar till andra ännu större, ungefär hälften av de tillfrågade.

Annons

- Ikano Bank har ännu ingen färdig betallösning via mobilen. Men många betalar redan nu med mobilen i olika sammanhang utan att kanske tänka på det, säger Magdalena Walther, chef för mobilutveckling på Ikano Bank.

Magdalena säger även att hon är övertygad om att plånboken kommer att flytta in i mobilen.

- Nu är det upp till oss att ta fram bra och säkra lösningar som samtidigt är enkla. Vi vet ännu inte vilket teknikval vi kommer att göra, men tittar på alla nya metoder som exempelvis NFC , Near Field Communication och lösningar för kort i mobilen. När vi presenterar en lösning för att kunna betala med mobilen kommer vi att ha en metod som är säker att använda, säger hon.

Vi vet inte exakt hur mobiloperatörernas nya e-plånbok kommer att se ut men det är inte omöjligt att 4T Sverige AB nu kommer sno åt sig den mobila betalmarknaden. Mer konkurrens skadar i alla fall inte och lite eld under baken på bankerna är bara bra.

Frågan är kanske också vem som vinner förtroendet hos butiker och e-handlare som ska implementera betallösningarna. Den kritiska massan bör dock uppnås av mobiloperatörernas e-plånbok som denna sommar skall bli tillgänglig för nästan alla svenskar med ett mobilabonnemang.

 

Källa: dagenshandel

Annons
Annons