Komplett Bank ute på djupt vatten – fälls av RO: ”Inga fiskar kom till skada”

Missade avgörande detalj i reklamfilmen.

E-handelsjätten Kompletts bank, alltså Komplett Bank, har rullat en reklamfilm på tv-kanalen History HD. I reklamen syns en man kämpa med att mata guldfiskar utspridda i ett stort antal klotformade skålar till en speakerröst, som frågar: ”Har du många smålån och kreditkort som det är svårt att hålla koll på?”.

Lösningen som presenteras är ett akvarium fyllt med guldfiskar. Speakerrösten säger: ”Samla alla dyra lån i ett flexibelt lån hos Komplett Bank och få ett enda lån att hantera”.

Annons

Här är man ute på djupt vatten, tycker anmälaren. Men det är inte budskapet i reklamen man fiskar efter. Nej, det handlar om att klotformade guldfiskskålar inte är tillåtna att använda i Sverige och därför inte bör visas som ”rolig grej på tv”, menar vederbörande.

Lämnar lugnande besked

Komplett svarar att fiskarna i filmen lånades från en djurbutik och att hämtning, inspelning och tillbakaleverans skedde under samma dag. De lämnar också det lugnande beskedet att ingen fisk kom till skada under, eller i samband med, reklamfilmen.

Man menar också att de som sett reklamfilmen rimligtvis förstår att avsikten inte är att sprida ett budskap om att hålla fiskar i klotformade akvarier.

"Utan känsla för socialt ansvar"

Men Reklamombudsmannen nappar på anmälarens linje och fäller enhälligt reklamen med motiveringen:

Nämnden finner att reklamfilmen sannolikt uppfattas som att det är tillåtet att ha guldfiskar i klot-formade akvarium som de som visas i reklamfilmen. Mot bakgrund av gällande föreskrifter finner nämnden att reklamfilmen är utformad utan vederbörlig känsla för socialt ansvar. Vad annonsören invänt om avsikten med illustrationen och att fiskarna inte kommit till skada ändrar inte bedömningen. Reklamen strider därmed mot artikel 1 andra stycket i ICC:s regler.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!