Konkursförvaltaren: ”Pågår arbete med att hitta köpare till bolaget”

Inleder butiksutförsäljning - mitt i coronakrisen.

Under gårdagen stod det klart att den brittiska hälsokostkedjan Holland & Barrett har försatt hela sin svenska verksamhet i konkurs. Anledningen var att det svenska dotterbolaget var på obestånd och alltså inte kunde betala sina skulder.

Snabb expansion påverkade lönsamheten

Enligt advokat Johan Norén, som utsetts till konkursförvaltare, har skulderna troligtvis att göra med att företagets expansion gått ganska snabbt.

Annons

Det är egentligen lite tidigt för mig att yttra mig eftersom jag varit konkursförvaltare i två dygn, och vi kommer att göra en tydligare analys längre fram. Men man kan konstatera att bolaget vuxit kraftigt på kort tid och det är inte ovanligt att det påverkar lönsamheten, säger han till Ehandel.

Holland & Barrett gick in i Sverige år 2017 genom att köpa upp butikskedjan "Hälsa för alla". Nu har företaget 22 svenska butiker, som alla stängdes i samband med att bolaget försattes i konkurs. Bolagets senaste tillgängliga bokslut, som gäller verksamhetsåret till och med september 2018, vittnar om en förlust på 17,6 miljoner kronor. Och enligt Johan Norén innebar även det följande året ett minusresultat för bolaget.

Förlusten har finansierats av Holland & Barretts brittiska moderbolag, som alltså också ligger bakom konkursansökan.

Inleder utförsäljning i dag

Det är inte ovanligt att konkurrens från e-handeln lyfts fram som en orsak till varför butikskedjor inleder rekonstruktioner eller går i konkurs. Så ska dock inte vara fallet den här gången, även om Holland & Barret inte hade någon svensk butik.

Utifrån den information jag har fått så pekar man inte ut e-handeln som en orsak, säger Johan Norén.

Om någon av fordringsägarna kommer att få betalt återstår att se, men insatser pågår för att bolaget ska få in pengar.

Vi inleder en utförsäljning i dag och parallellt med det pågår ett arbete med att hitta en köpare till hela eller delar av bolaget.

Utförsäljningen i de 22 butikerna inleds vid lunchtid.

Annons

Men för det måste vi ha kunder och personal i butiken och det är oklart hur det kommer att gå med tanke på coronaviruset. Det finns en viss osäkerhet.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!