Konsumentverket: Undvik extremt billiga produkter

Om det låter för bra för att vara sant, är det nog nära till elchock.

Nyligen så varnade Elsäkerhetsverket för att köpa produkter från nätjättar som Wish, Ebay och även Amazon. Detta då det var stor risk att produkterna inte följde svensk och för den delen europeisk standard.

LÄS ÄVEN: Stor risk för chock och brand: ”Köp inte elprodukter från nätjättarna”

Annons

Nu går Konsumentverket, tillsammans med Energimyndigheten och Kemikalieinspektionen, ut med en liknande varning. De varnar dock generellt för att köpa varor från e-handlare utanför EU.

Du vet inte riktigt vad du får. Kontrollsystemen som är standard inom EU finns inte utan du tar en stor risk när du privatimporterar något utanför EU. Dessutom är företagen svåra att nå både för konsumenter och för oss som tillsynsmyndigheter, säger Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell i ett pressutskick.

Återigen är det dock fokus på elektronik och belysning, men även leksaker där kraven förstås också är höga.

Produkter som inte uppfyller säkerhetskraven kan vara livsfarliga. Till exempel kan smådelar som lossnar från leksaker innebära kvävningsrisk för barn. Varorna kan också innehålla farliga kemikalier som är förbjudna i EU, skriver Konsumentverket.

Konsumentverket pekar även på att “hållbar e-handel” också handlar om energieffektivitet och många elprodukter från länder utanför EU visar sig helt enkelt dra för mycket ström, vilket förstås är dåligt för miljön. Detta utöver att de kan vara farligt konstruerade.

Ett annat problem är också att marknadskontrollen har svårt att komma åt produkter som säljs på nätet från länder utanför EU. Därför vädjar man alltså till konsumenterna att tänka ett extra varv innan man lägger en order, och kanske speciellt om priset är lite för bra.

Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig eller en piratkopia.

Annons
Annons