Köpcentrum bötfäller handlare för kortade öppettider: ”Förbannad”

Svensk Handel rasar mot fastighetsägaren.

Flera butiker i köpcentrumet Allum i Partille har kortat sina öppettider i pandemins spår. Det har fått fastighetsägaren Steen & Ström att se rött och helt sonika skicka ut böter motsvarande 5000 kronor per dag till hyresgästerna. Ett tilltag som upprört många, så även Svensk Handel.

Jag blir både ledsen och förbannad, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, till Göteborgs-Posten.

Annons

Butiksägarna uppger för tidningen att det dessutom varit svårt att komma i kontakt med fastighetsägaren.

Vi är nu inne på sjätte månaden av coronapandemin som slagit stenhårt mot handeln. Ingen kunde förutse den här situationen. I det här läget är det både tondövt och ansvarslöst att bete sig på det här sättet, säger Mats Hedenström.

"Skyldighet som följer avtalen"

Steen & Ström själva kommenterar uppgifterna skriftligen.

Vi har påmint våra hyresgäster om vikten av att det ska bedrivas verksamhet i våra köpcentrum under de ordinarie öppettider som fastställts. Denna skyldighet, som följer av hyresavtalen och som respekteras/fullgörs av majoriteten av våra hyresgäster, bygger på ett samspel mellan fastighetsägare och hyresgäster för att kunna tillhandahålla ett köpcentrum med hög servicenivå gentemot våra slutkunder, säger Johan Torge, centrumchef för Allum.

Annons