Nytt larm: Kortbedrägerierna rusar – uppgifterna säljs på Darknet

Bedragarna rundar direktiv.

Håll hårt i dina kortuppgifter. Antalet försök till kortbedrägerier ökar rejält för tillfället enligt ny statistik från polisens nationella bedrägericenter, NBC.

Under årets första tre månader har det trillat in hela 21 488 anmälningar till polisen. En ökning med 87 procent jämfört med samma period i fjol, rapporterar TT.

Annons

Tillvägagångssätten skiljer sig något i de olika fallen, men det vanligaste är att bedragaren skickar ett mejl eller ett sms där den utger sig för att företräda en bank, myndighet eller ett välkänt företag. Något som inte är helt ovanligt i samband med att man handlar på nätet.

Eller så gör man intrång i en databas där ett stort antal kortuppgifter finns registrerade. Sedan säljer man uppgifterna vidare via darknet där andra bedragare kan gå in och köpa dem, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på NBC, till TT.

Nya dyker upp

En anledning till att antalet anmälningar ökar just nu tros vara att bedragarna har hittat ett sätt att komma runt EU:s betaltjänstdirektiv PSD2, som trädde i kraft 2019. Ett direktiv som ställer högre krav på att köparen verifierar sig, till exempel med bank-id.

Bedragarna använder tjänster i länder utanför Europa där direktivet inte gäller, säger Lotta Mauritzson.

Det är inte heller helt enkelt att ta reda på vem som ligger bakom kortbedrägerierna. Men polisen ska ha fullt upp med att dammsuga darknet och stänga ned illegala marknadsplatser för stulna kortuppgifter.

Men när vi stänger ned en dyker ofta en ny upp, säger Lotta Mauritzson till TT.

Annons