Kosmetikgiganten i konkurs – 1300 anställda drabbas

Skyller på e-handeln.

Cosmetic Group har tagit sitt sista andetag och begär sig själva i konkurs. Kosmetikabutikskedjorna Vita och Loco, som ingår i den norska koncernen, har inte lyckats svara upp mot pressen från e-handeln och tvingas nu ge upp, det uppger Dagens Næringsliv. Totalt drabbas 1300 anställda av konkursen.

Både Vita (207 butiker) och Loco (23 butiker) kommer att hålla öppet i Norge under måndagen, men vad som händer därefter beslutas av en extern förvaltare.

Annons

Detaljhandeln och kosmetikabranschen påverkas av förändrade konsumentbehov och hård konkurrens från e-handeln och lågpriskedjor, säger Kristina Johansson, Cosmetic Groups vd, enligt Nettavisen.

Men det är inte bara e-handeln som är boven i dramat. Enligt Kristina Johansson har även den egna strategin misslyckats kapitalt. Försöket med lågpriskedjan Loco och de digitala satsningarna föll helt fel ut.

Vårt koncept har varit otydligt. Kunderna har inte förstått vad vi står för, sa Kristina Johansson till Dagens Næringsliv redan i augusti.

Koncernen omsatte 1,35 miljarder norska kronor, samtidigt störtdök rörelseresultatet med runt 50 procent ned till 28,4 miljoner norska kronor under 2018.

Annons