Krångel med kortbetalningar den 14 september?

Skärpta säkerhetsregler på väg.

Den 14 september träder “stark kundautentisering och säker kommunikation” i kraft gällande det nya betalningsdirektivet PSD2. Nu rapporterar Sveriges Radio att det kan bli krångel med bankkort i höst.

Enligt SR kan det börja strula vid både kortköp i butik som vid kortköp online, till följd av de nya reglerna. Har man inte sin pinkod så kan det exempelvis bli så att köpet nekas. Men även på nätet räknar man med att “en hel del” kortköp kan komma att misslyckas.

Annons

Det kommer att krävas Bank-id eller motsvarande säkerhetslösning när man handlar på nätet - att bara använda kortets uppgifter räcker inte längre, skriver SR.

SR konstaterar dock att svenska e-handlare ska vara väl förberedda men att det i andra europeiska länder kan bli större problem. I Sverige har vi till exempel Bank-ID som gör det relativt smidigt att verifiera kunden när kortuppgifterna inte räcker till.

"I värsta fall många transaktioner som nekas"

Reglerna som träder i kraft den 14 september i hela EU har i syfte att öka säkerheten men sätter alltså mycket högre krav på att den som använder kortet är rätt person. Något som alltså kan skapa problem på olika håll.

I värsta fall kan det bli relativt många transaktioner som nekas, säger Lars Rutberg, betalningsansvarig på Svenska Bankföreningen, till SR.

Annons