Coronakrisen: Kräver hyresstopp för butiker – ”är djupt oroad”

"Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar".

Försäljningen har tvärnitat med minskade eller helt uteblivna intäkter som följd. Det menar Svensk Handel som nu går ut och kräver hyreslättnader för landets handlare.

Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Annons

Om läget för den fysiska handeln varit kämpigt även tidigare, så är läget enligt Svensk Handel nu akut. Branschorganisationen menar att många butiksägare inte kan betala sina hyreskostnader som tidigare.

LÄS ÄVEN: 5000 butiker försvann och 11000 till är på väg bort

"Ett gemensamt intresse"

En del fastighetsägare har gått med på att låta sina butikshyresgäster betala in förskottsbetalning månadsvis istället för kvartalsvis, men enligt Karin Johansson är det inte tillräckligt för att avhjälpa den situation som har uppstått till följd av coronaviruset.

Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar. Vi vädjar till landets fastighetsägare att göra vad de kan för att stötta handlarna i den utsatta situation som råder. Vi har ett gemensamt intresse av att butikerna klarar sig igenom stålbadet som coronaviruset innebär, säger Karin Johansson.

LÄS ÄVEN: Svensk Handel om viruskaoset: "Vi har kontakt med regeringen"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!