Kritiken mot IKEA – ”en extremt förtryckande regim”

"Betyder mycket".

Sju procent av allt virke som blev till Ikea-möbler, under verksamhetsåret 2020, köptes från Belarus där staten äger all skog. Det rapporterar DN. Nu får möbelkedjan hård kritik för handeln med diktaturen. Men från Ikeas sida finns inga planer på att upphöra med affärerna i landet.

Än så länge är vår bedömning att det mest ansvarsfulla är att stanna i landet, skriver Henrik Elm, Global Supply Manager på Inter Ikea Group, i ett mail till DN.

Annons

Samtidigt har Ikeas Natalja Skljarova presenterat en plan för mydighetspersoner och leverantörer att den årliga produktionen ska fyrfaldigas till fem miljarder kronor lagom till 2025. Detta enligt projektet "Go Belarus". Men det stämmer inte, enligt Henrik Elm. Han menar att det snarare rör sig om möjligheter än mål och att Ikea följer utvecklingen noga i landet.

Där är risken för övergrepp av mänskliga rättigheter en mycket viktig beståndsdel, skriver han i mailet till tidningen.

Anna Sundström, som är generalsekreterare för Olof Palmes internationella center, tycker att Ikea måste göra mer än att bara följa utvecklingen. Men hon menar också att det finns ett konsumentansvar.

Det betyder mycket om vi funderar på om vi verkligen vill handla på Ikea när vi inte kan vara säkra på att inte våra pengar bidrar till att upprätthålla en så extremt förtryckande regim, säger Anna Sundström.

Totalt köpte Ikeas leverantörer mer än en miljon kubikmeter virke på statliga virkesautioner under senaste verksamhetsåret, som avslutades i augusti.

LÄS ÄVEN: Dyrköpt jakt på lönsamhet i Kina? – ”Ett högriskland”

Annons