ANNONS

Kritisk nivå: Miljarder försvinner - ICA kräver omedelbara åtgärder

Eric Lundberg
"Ingen ska behöva gå till jobbet med oro".

Den svenska dagligvaruhandeln står inför en eskalerande brottsvåg som inte bara orsakar enorma ekonomiska förluster utan också skapar en alltmer otrygg miljö för både personal och kunder. Med uppskattningsvis 5,8 miljarder kronor förlorade till stölder under 2023, en siffra som befaras ha ökat ytterligare, och ett hårdnande klimat med mer hot och våld i butik, kräver ICA nu kraftfulla nationella åtgärder och ett utökat lokalt ansvarstagande.

ANNONS

Problematiken med stölder och otrygghet har nått en kritisk nivå. Enligt en färsk rapport från ICA-koncernen uppger tre av fyra handlare att de noterat en försämring av läget för tredje året i rad.

Situationen understryks av nya siffror som visar att minst 500 ICA-butiker utsätts för stölder under en vanlig vecka. Vidare rapporterar fler än sju av tio ICA-handlare att stölder ofta leder till hotfulla situationer, vilket direkt påverkar tryggheten. Branschorganisationen Svensk Handel bekräftar bilden och uppger att hela 74 procent av dagligvarubutikerna utsätts för stöld och/eller hot varje månad.

Situationen är ohållbar. Ingen ska behöva gå till jobbet med oro för att bli hotad eller utsatt för brott. Det krävs nu både politisk vilja och konkret handling för att vända utvecklingen, säger Eric Lundberg, vd på ICA Sverige.

En betydande del av problemet härleds till framväxten av organiserade stöldligor som systematiskt tillgriper varor till stora värden. Enligt ICA:s rapport står dessa ligor för cirka 22 procent av stölderna och misstänks ha kopplingar till grövre organiserad brottslighet i landet.

Samtidigt som den organiserade brottsligheten pekas ut som en drivande faktor, visar en ny analys från ICA, baserad på Brottsförebyggande rådets (Brå) utvärdering våren 2024, på brister i det lokala brottsförebyggande arbetet.

Sedan juli 2023 har kommunerna ett lagstadgat ansvar för detta arbete, men rapporten indikerar att näringslivet, och dagligvaruhandeln i synnerhet, ofta lämnas utanför. Endast tre av tio kommuner inkluderar näringslivet i sina strategiska råd, och endast drygt fyra av tio uppmärksammar brott mot företag i sina brottskartläggningar.

Dagligvaruhandeln är en av de mest utsatta branscherna. Vi har lång erfarenhet av att arbeta förebyggande med den här typen av utmaningar och har både insyn i brottsmönster och kunskap om hur tryggheten i lokalsamhället påverkas. Vi vill vara en del av lösningen genom att handlarnas erfarenheter tas tillvara, säger Eric Lundberg.

Men trots branschens ansträngningar har kampen mot brottsligheten stött på motgångar. Det så kallade tillträdesförbudet, som var tänkt att ge butiker möjlighet att porta återkommande förbrytare, beskrivs som "tandlöst, ineffektivt och oanvändbart".

Möjligheten att porta återkommande förövare från butiker måste bli effektivare och enklare att använda. En riktad strategi är avgörande för att bekämpa den organiserade brottsligheten som ofta ligger bakom stölder i butiker.

Inför Högsta domstolens kommande ställningstagande gällande en eventuell höjning av gränsen för ringa stöld, framhåller ICA att en sänkning vore mer ändamålsenlig.

Nedan följer ICA:s förslag för en tryggare dagligvaruhandel:

  • Nationell strategi mot organiserade stöldligor
  • Inkludera dagligvaruhandeln i kommunernas strategiska råd
  • Stölder måste få konsekvenser
  • Skärpt tillträdesförbud
ANNONS
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se