Kryphålet som låter betalbolagen runda kritiserade kassalagen

Formuleringen öppnar för uddlös lag.

Vi har rapporterat löpande om regeringens nya lagförslag, där man vill gå in och ändra förvalda betalsätt i e-handelskassor. Turerna har varit många, men nu ligger i alla fall ett konkret förslag på bordet.

Ett förslag som flera stora betalbolag, men också e-handlare, vänt sig emot. Men i förslaget hittar vi en formulering som blir något av en ögonbrynshöjare. Den lyder följande:

Annons

Om en konsument som köper varor eller tjänster online kan välja ett betalningssätt som innebär att en kredit inte lämnas, ska ett sådant betalningssätt visas först.

Kort sammanfattat: den nya lagen går alltså att runda om man helt enkelt tar bort direktbetalning, Swish, postförskott och förskottsbetalning ur kassan. Betalbolagen skulle teoretiskt sett kunna ta fram alternativ liknande dessa betalningsalternativ men som fortfarande är en kreditlösning. Med rätt incitament för e-handlarna och smidiga betallösningar för kunderna skulle en sådan lösning vara fullt möjlig om man vill kringgå lagförslaget.

Då direktbetalning och Swish används relativt sällan i många kassor med checkouter, så kan det alltså uppstå kassor med bara faktura och kort om den nya lagen träder i kraft. Något som helt skulle motverka lagförslagets syfte.

"Kan inte anses gångbart"

På Finansdepartementet ser man dock inga orosmoln på himlen gällande formuleringen, som öppnar för vad som kan bli en tandlös lag beroende på hur stridbara betalbolagen och e-handlarna kommer att vara i frågan.

Nej, vi bedömer inte att det är en trolig följd av förslaget. Betalbolagen marknadsför sig idag genom att framhålla att de kan erbjuda konsumenterna många olika alternativ för betalning. Dessutom är konkurrensen ganska hård. Att i det läget ta bort möjligheten till direktbetalning, vilket bland annat innefattar betalning med några av de vanligaste kontokorten (bankkort/debetkort), kan inte anses vara kommersiellt gångbart, svarar Hanna Björnfors, pressekreterare hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Vi frågade storspelaren Klarna, som varit en pådrivande och högljudd motståndare till regeringens förslag, huruvida det var aktuellt med en sådan lösning och om det var något de tittar på i dagsläget. Men de valde att avböja att kommentera.

Annons