Kunder rasar mot Rustas jul-drag: ”Felaktiga uppgifter”

"Uttryckt oss olyckligt".

Just nu har alla antigen fokus på Black Friday eller Julhandeln, och i många fall båda. Rusta är en av alla aktörer som laddad upp med ett nytt julsortiment. Och i år har en av produkterna fått extra mycket uppmärksamhet. Men inte av det positiva slaget.

Produkten som har skapat stor dramatik på sociala medier och till och med trendat på Twitter, är en kyrka utan kors. Många har rasat mot en skärmdump på ett mail, där Rusta svarar en kund varför korset är borttaget. Där skriver Rusta att man medvetet tagit bort korset för att alla kunder, oavsett tro, ska kunna ta del av julprydnaden.

Annons

Vi på Rusta tar ingen ställning i religösa frågor och välkomnar alla våra kunder oberoende om tro. Under samtliga högtider följer vi folkmassornas trender vilket uppskattas enormt. Våra dekorationsbyar är väldigt populära, och vi önskar att alla ska kunna njuta av dom i dessa mörka månader, oberoende av religion. Vi har därför valt att ta bort korset, för att anpassa för fler kunder, skriver företagets kundtjänst i mejlet.

SVT Nyheter rapporterar att Rusta har bekräftat att mejlet är autentiskt.

Ja tyvärr är mejlet äkta. Det blev helt enkelt fel i en formulering. Vi tar ansvar för att vi uttryckt oss olyckligt, och vi är väldigt ledsna över missförståndet, säger Cecilia Gärdestad, Rustas presstalesperson.

Det var alltså inte meningen att uppröra någon, menar Rusta. Företaget ska ha inte tagit bort korset aktivt, utan beställt en kyrka utan kors.

På sin Facebooksida har kedjan även skrivit ett långt inlägg.

Vi har förstått att frågan om en dekorationsbelysning kallad ”Church” i vårt sortiment väckt stort engagemang. Tyvärr har det spridits ett missförstånd bland inlägg och kommentarer som vi gärna rättar till.

Julen är en kristen högtid och julen är också en viktig del av Rustas sortiment. Att vi erbjuder en kyrka, bland många andra julsymboler, är därför naturligt. Rusta väljer varje år ut stora mängder produkter från våra leverantörers sortiment. En av de utvalda produkterna är en kyrka utan kors. Denna kyrka har aldrig erbjudits med ett kors och de uppgifter som tidigare givits om att ett kors aktivt tagits bort från produkten stämmer inte.

Vi beklagar att felaktiga uppgifter gavs från vår sida. Att just denna kyrka med torn saknade kors ansåg vi inte vara ett hinder då kyrkor i vår del av världen kan se väldigt olika ut. Vissa kyrkor har ett torn, andra flera eller inget torn alls. Vissa har kors på tornet, andra en tupp eller inget alls. Rusta är religiöst och politiskt obundna, men respekterar att julen är en viktig del av kulturen i vår del av världen och naturligtvis den kristna tron. Vi hoppas att det här inlägget har rätat ut frågetecken och tydliggjort Rustas ställning i frågan.

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!