Kunderna stormade IKEA-butiken som inte fanns: ”Det är ett test”

"Låt mig redan nu säga att det är en stor skillnad".

För några dagar sedan avslöjade Ikea vad man har jobbat på under den senaste tiden, nämligen ett, för möbelkedjan, nytt butikskoncept. I höst vankas det världspremiär för Ikeas första second hand-butik.

LÄS ÄVEN: IKEA öppnar second hand-butik: ”Kommer vara betydligt billigare”

Annons

Exakt datum är inte satt än, men det kommer att ta någon månad att få butik och personal på plats, säger Mattias Hennius, Pressansvarig på Ikea Sverige, till Ehandel.

Butiken kommer att ta plats i Eskilstuna, i återbruksgallerian ReTuna, och där kommer företaget att erbjuda begagnade möbler och heminredning från Ikea. Artiklar som kommer skadade kommer att få en andra chans tack vare Ikea som kommer att laga och fräscha upp dem.

Vi kommer enbart att sälja produkter från Ikea, men det måste ju inte enbart vara möbler. Vi kommer i ett första skede dock inte sälja stoppade möbler, men saker som är lättare att laga och rengöra, som stolar och bord till exempel, säger Mattias Hennius och fortsätter:

Det kommer att finnas två flöden in: Dels från återvinningscentralen i Eskilstuna, och dels från vårt eget varuhus i Västerås.

Vem kommer att renovera produkterna? Är det er personal eller kommer ni att ta in extern hjälp

Detaljerna för det är ännu inte klara. Men vi hoppas kunna berätta mer om det under hösten, svarar Mattias.

När nyheten skulle berättas anordnade Ikea en presskonferens på fredagen. Det roliga var att kunderna blev så taggade på idén att de åkte till återbruksgallerian ReTuna direkt, innan möbeljätten kom till att butiken kommer att öppnas i höst.

Uppmärksamheten har varit otroligt stor. Innan presskonferensen var över kom de första kunderna, tyvärr fanns det då ingen butik för dem att besöka.

Annons

Om allt faller rätt ut är tanken att Ikea kommer att öppna fler secondhand-butiker efter sex månader.

Jag skulle säga att detta är ett test. Men ett test i syfte att hitta en hållbar och lönsam affärsmodell. När vi utvärderat testet – då kan vi återkomma till hur vi skulle kunna gå vidare.

Om det nu blir så att ni ska öppna fler butiker av denna sort - hur många kommer det bli och hur kommer de att se ut?

Det är för tidigt att säga. För det är precis sådana saker som vi ska undersöka. Men låt mig redan nu säga att det är en stor skillnad storleksmässigt på butiken i Eskilstuna och ett varuhus. Det viktiga här är dock inte storleken, utan hur vi kan bygga en hållbar och lönsam affärsmodell för just secondhand, avslutar Mattias Hennius.

Den nya butiken i ReTuna kommer ha en yta på 72 kvadratmeter.

Annons