Kvicksilverkräm hittad i handeln: ”Något av det allvarligaste vi sett”

Går ut med varning.

Kvicksilver är ett förbjudet ämne i skönhetsprodukter, men det betyder inte att det inte förekommer. Det står klart sedan ett antal krämer beslagtagits i en butik i Malmö.

Det här är något av det allvarligaste vi har sett, hittills har det varit ovanligt med kvicksilver i hudkrämer i Sverige. Vi vill varna konsumenter för dessa produkter, och avråder starkt från användning av dem, säger Josefin Liljeteg på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Läkemedelsverket, som också hänvisar till tester som utförts i Norge, nämns inte kvicksilver i innehållsförteckningen på de aktuella förpackningarna. De hittade doserna beskrivs som stora, och kvicksilver kan enligt uppgift ha skadliga effekter även i mycket små mängder. Det kan bland annat ge allergiska reaktioner och skador på nervsystemet.

Säljs på nätet

Produkterna som visat sig innehålla kvicksilver är tänkta att bleka huden, och enligt Tullverket är det inte ovanligt att de kommer in i landet via postförsändelser till privatpersoner och företag som importerar varor från länder utanför EU.

En snabb googling visar också att de aktuella produkterna inte bara finns i butiker i Malmö, utan även på sajter som Ebay, Alibaba och Amazon.

Vi har ett gott samarbete med Tullverket och följer situationen och hoppas nå ut med information så att konsumenter förstår hur farliga de här produkterna är, säger Josefin Liljeteg.

Annons