Lampan.se fortsätter att se ljust på framtiden

Nätbutiken Lampan.se har under de senaste tre åren sett en explosiv tillväxt och god lönsamhet. Rätt strategiska val och smarta e-handelsfunktioner ligger bakom succén. Nyligen utsågs man även till Sveriges bästa hembelysningsbutik tack vare sin framgångsrika näthandel.

Lampan är en hembelysningsbutik med försäljning både i fysisk butik i Uddevalla och på nätet. Företaget ägs sedan 2006 av paret Barbro och Anders Sjöberg och även om lampor och belysning inte var en bransch där näthandeln slog igenom tidigt. Var det för båda självklart med en satsa på e-handel.

- Vi tog över den fysiska butiken i Uddevalla för sju år sedan och började snart fundera på en e-handelssatsning. Eftersom det inte fanns så mycket konkurrens eller någon dominerande aktör på nätet, verkade det finnas en bra nisch att växa i. Den analysen stämde bra, då företagets totala omsättning har stigit från cirka sju till 20 miljoner på mindre än tre år och förra året rusade webbshopens försäljning förbi den fysiska butiken, säger Anders Sjöberg.

Annons

En av anledningarna till succén enligt ägarna är att man bytte e-handelsplattform till E37 våren 2011. Från 2011 till 2012 ökade försäljningen i webbshopen med 212 procent och från 2012 till 2013 med ytterligare 179 procent. Trenden är intakt även i år, då året har börjat med en fortsatt ökning med 177 procent.

Sökmotoroptimering viktigast

Under hela perioden har man varit lönsam tack vare smart satsning på sökmotoroptimering, nöjda återkommande kunder och ett e-handelssystem som sparat tid.

- Kostnadseffektiv sökmotormarknadsföring måste vara nummer ett. Vi får mycket trafik från organiska träffar tack vare att vi lyckats hamna topp tre i Google för så många produktområden och varumärken. Kombinationen av vår satsning på innehåll i shopen, e-handelssystemets automatiska sökmotoroptimering och tjänster från Jajja Communications har gett ett utmärkt resultat, säger Anders Sjöberg.

Lampans framfart har inte gått obemärkt förbi. I samband med mässan Nordic Light Fair tilldelades Lampan titeln Årets Ljusa Butik i Sverige 2013. Och arbetet med ett lika lyckat 2014 är i full gång.

- Vi ska finjustera processerna för att klara en ännu högre ordervolym med färre arbetsminuter per order. Närmast behovet är att införa ett nytt affärssystem med bättre stöd för inköpsplanering och plock direkt i samband med varumottagning, säger Anders Sjöberg.

 

Källa: Press

Annons
Annons