Landet där e-handeln väntas omsätta en biljon i år

Trots oroliga konsumenter.

Det är många som har påpekat att pandemin har gjort så att e-handeln över hela världen tagit stora kliv framåt. Utvecklingsmässigt är nu e-handeln där den skulle varit något, eller några, år framåt i tiden.

Detta innebär förstås också att omsättningen följt med och nu rapporterar bland annat den stora rådgivningsbyrån FTI Consulting att USA:s e-handel i år kommer att passera en biljon dollar. Vilket i runda slängar är 10 biljoner kronor.

Annons

Och då har man alltså tagit hänsyn till den senaste tidens oroligheter.

USA:s onlineförsäljning kommer att nå 1,07 biljoner dollar 2022 trots ökande oro bland shoppare om ekonomins tillstånd och privatekonomin, skriver FTI Consulting i samband med sin rapport.

Jätten Adobe gjorde faktiskt en liknande förutsägelse redan förra året när man förutspådde att 2022 kommer att bli det första biljonåret för e-handeln i USA. Då hade man dock inte med sig den senaste tidens inbromsning för e-handeln.

Det finns övertygande bevis för att COVID-19:s inverkan på e-handeln kommer att vara bestående. Den raketliknande tillväxten för onlinehandeln under COVID-19 kommer dock säkerligen att dämpas, säger J.D. Wichser, Senior Managing Director på FTI.

Även FTI ser framför sig ett dämpat andra halvår 2022, när det kommer till detaljhandelns intäkter. Men trots detta så räknar man alltså med att biljonen kommer att spräckas. Om biljonen nås så väntas detta också innebära att e-handeln då står för 22 procent av all detaljhandel i USA.

Den tidigare prognosen var att biljonstrecken först skulle brytas 2025, men det var alltså innan pandemin. Nu räknar analysföretaget med att USA:s e-handeln kommer att omsätta runt 2 biljoner 2030.

Annons