Last mile-uppstickaren blöder pengar – nära konkurs

"Pressad lönsamhet".

I början av förra året deklarerade Vässla – som säljer eldrivna mopedcyklar – att man hade som mål att göra hela last mile-branschen fossilfri.

Bolaget krokade sedan arm med Bolt, Wolt, Vembla och Foodora. Vembla har dock gått i konkurs.

Annons

Och nu har även Vässla självt drabbats av ekonomiska bekymmer. Bolaget har ont om pengar och har under året gjort sig av med nästan halva personalstyrkan. Pengarna som man tog in i den senaste kapitalrundan har inte räckt långt. Dessutom har skulderna hopat sig.

Nu tvingas Vässla till rekonstruktion, rapporterar Breakit.

Uppstickaren växte med runt 20 procent i fjol – och omsatte omkring 48 miljoner kronor. Samtidigt landade förlusten på 75 miljoner kronor, en ökning från en förlust på -59 miljoner året innan.

Det senaste årets pressade lönsamhet har medfört att bolagets likviditet nu är mycket ansträngd. Vidare har bolaget under det senaste året ådragit sig en skuldbörda som inte kommer kunna hanteras på ett tryggt sätt utan att genomföra en företagsrekonstruktion, skriver bolaget i sin rekonstruktionsansökan.

Kostsam utlandssatsning

Extra kostsam har den internationella expansionen varit. Bolaget har sedan starten, via olika dotterbolag, lanserat sin eldrivna cykelmoped, i Spanien, Belgien, Tyskland, Frankrike och USA. Nu tar man fram en ny affärsplan för bolaget som i dagsläget har 25 anställda. Men innan rekonstruktionen kan bli verklighet måste fodringsägarna godkänna den.

En företagsrekonstruktion pågår i tre månader. Sedan kan bolaget begära en förlängning med tre månader i taget. Som längst kan en företagsrekonstruktion pågå under ett år.

Annons