Life köpte tillbaka åtta av sina gamla butiker: ”Visst är det modigt”

"Handlade om en noga övervägning".

Det hade bara gått några veckor sedan Holland & Barretts svenska konkurs, när konkurrenten Life under gårdagen meddelade att de går in och köper upp en del av det konkursade företagets butiker. Det handlar om totalt åtta av Holland & Barretts numera 21 svenska butiker (de var tidigare 22, men den i Kungens kurva har redan avvecklats).

LÄS ÄVEN: Life tar över konkursade kedjans butiker: "Ser stor potential"

Annons

"Jättekul att få dem tillbaka"

Men varför just de åtta butikerna? Jo, för att de tidigare har ägts av Life, kan vi nu avslöja.

Just de här åtta har varit Life-butiker tidigare och därför tyckte vi att det var jättekul att få dem tillbaka nu. Det var främst så vi resonerade, säger Paulina Lundström, landschef Sverige på Life.

Det handlade om en noga övervägning med tanke på rådande situation och att vi inte vet hur länge den kommer att pågå. Men just de här butikerna kände vi var viktiga att få tillbaka.

Life fick tillträde till sina nygamla butiker under gårdagen. Just nu arbetar företaget med allt från att byta skyltar till att få produkter och personal på plats. Ambitionen är att kunna öppna butikerna, som alltså då helt ska ha gjorts om till Life-butiker, inom ett par veckor.

Så det är ett hårt arbete som vi ska få till på ganska kort tid, säger Paulina Lundström.

År 2013 meddelade Life att företaget skulle inleda ett samarbete med kedjan "Hälsa för alla", som i korthet innebar att den senare profilerades om till Life. När Holland & Barrett fyra år senare bestämde sig för att expandera till den svenska marknaden var det genom att köpa kedjan Hälsa för alla. Nu är cirkeln med andra ord - åtminstone delvis - sluten.

"Kommer tider även efter detta"

Paulina Lundström understryker att det kan ha funnits fler av de 21 butikerna som tidigare prytts med Lifes logga, men att en del av dem inte var intressanta att ta över av andra anledningar. Flera av dem ligger exempelvis i köpcentrum där Life redan har etablerade butiker.

Är det inte ganska modigt att köpa på sig fler butiker med tanke på det rådande läget?

Annons

Vi tänker att det kommer tider även efter detta och att det då kommer att finnas ett behov av de här produkterna, det handlar ju om hälsa och balans i livet. Visst är det modigt men vi tror på en stark framtid och vi ser som sagt värdet i de här produkterna. Det här känns jätteroligt och det kommer att bli hur bra som helst.

Holland & Barretts konkursförvaltare Johan Norén säger till Ehandel att de Holland & Barrett-butiker som inte köptes av Life helt enkelt kommer att avvecklas. Han har gott hopp om att konkursboets fordringsägare kommer att kunna få in sina pengar.

Det är för tidigt att säga exakt hur det blir eftersom bouppteckningen är först i början av maj. Men redan nu ser det ut som att prioriterade fordringsägare kommer få betalt. Även oprioriterade fordringsägare kommer att kunna få en viss del, men hur stor den blir får vi återkomma till längre fram, säger Johan Norén.

Annons