Lilla Dryckesauktionen går ut på nätet

Systembolaget som länge pysslat med diverse dryckesauktioner, tillsammans med Stockholms Auktionsverk, har nu tagit steget ut på nätet. Det är deras "Lilla Dryckesauktion" som skrotats och lagts ut på nätet istället. Den riktar sig främst till privatpersoner då det handlar om lägre värden och antal flaskor. Vi talar om exklusiva viner förstås.

Även om det främst gäller privatpersoner handlar det dock om betydande summor och nätauktionerna, som började i oktober i år, slutade i första rundan med bland annat dessa köp:

Annons
  • 3st Château Margaux 1992, slutpris 7600 kr
  • 1st Grange 1981, slutpris 4200 kr
  • 6st Vieux Château Certan 2000, slutpris 14500 kr
  • 1st Mortlach Rare Malt Selection 1972, slutpris 4800 kr

– Med nätauktionerna ökar tillgängligheten markant för våra kunder, de blir mer flexibla i budgivningen, och kan lägga bud oavsett var de befinner sig, säger Sören Nylund, värderingsansvarig på Systembolaget.

Nätauktionerna är populära

DN rapporterar idag att Systembolagets nätauktioner växer snabbt. De skriver att köp av exklusiva viner nu bara är ett klick bort. DN har även några ganska oseriösa, men roliga, frågor till Sören Nylund. Det handlar om en flaska Chateau d'Yquem ifrån 1899, värderad till ca 20 000 kr.

DN: Dum fråga, men dricker man den?

Nylund: O ja, det tror jag. De flesta som köper på våra auktioner gör det för att dricka vinerna. Vi vill inte jobba med kuriosaobjekt. Men visst, en del ser det som en investering.

DN: Vad händer om vinet inte är gott?

Nylund: Den risken finns alltid. Vi kan tyvärr inte garantera kvaliteten.

Annons

Är detta första steget mot e-handel för Systembolaget? Det ser inte så ut, leveranserna av de dyra vinerna verkar inte vara speciellt smidiga och sköts av Auktionsverket om vi förstått det hela rätt. Auktionsverket är även de som står för själva plattformen, deras egen, så Systembolaget är mer av en auktionsförmedlare till dem.

Under den första rundan av auktioner i oktober såldes alla 195 utrop, vilket Systembolaget rapporterar är unikt inom auktionsvärlden. Välkommen till e-handeln och en större marknad säger vi till Systembolaget. Ni finner dryckesauktionerna här.

 

Källa: dn,
systembolaget (1)(2)
Fotograf: Johanna Hanno

Relaterade nyheter:
Systembolaget ett steg närmare E-handel
Styrelseledamot i Systembolaget vill införa riktig E-handel

Annons